Beli pokrivač za sto sati

Bez autora
Nov 01 2010

Čak i kad ne bude dovoljno snega, što se dešavalo prethodnih godina, od ove zimske sezone skijanje na Ski-centru Tornik na Zlatiboru, biće moguće zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje. Time će zimska sezona na toj planini biti produžena i trajaće od polovine decembra do početka aprila, a Zlatibor će, poput Kopaonika, privući znatno veći broj ljubitelja skijanja. Sistem za veštačko osnežavanje gradi se na površini od oko 12,3 hektara na Toniku, gde se nalaze četiri ski-staze, šestosedna žičara, tubing-staza, dva ski-lifta, a biće i drugih sadržaja. U tu investiciju JP „Skijališta Srbije“ uložilo je 200 miliona dinara, a radove obavlja austrijska firma „Sufag“, koja je za podizvođače odabrala užičke „Puteve“ i beogradsku „Vodotehniku“. Nebojša Skorić, direktor JP „Skijališta Srbije“, objasnio je da je deo novca obezbeđen iz subvencija, a ostatak će biti isplaćen narednih godina u formi robnog kredita.

Beli pokrivač za sto satiČak i kad ne bude dovoljno snega, što se dešavalo prethodnih godina, od ove zimske sezone skijanje na Ski-centru Tornik na Zlatiboru, biće moguće zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje.

Time će zimska sezona na toj planini biti produžena i trajaće od polovine decembra do početka aprila, a Zlatibor će, poput Kopaonika, privući znatno veći broj ljubitelja skijanja.

Sistem za veštačko osnežavanje gradi se na površini od oko 12,3 hektara na Toniku, gde se nalaze četiri ski-staze, šestosedna žičara, tubing-staza, dva ski-lifta, a biće i drugih sadržaja. U tu investiciju JP „Skijališta Srbije“ uložilo je 200 miliona dinara, a radove obavlja austrijska firma „Sufag“, koja je za podizvođače odabrala užičke „Puteve“ i beogradsku „Vodotehniku“. Nebojša Skorić, direktor JP „Skijališta Srbije“, objasnio je da je deo novca obezbeđen iz subvencija, a ostatak će biti isplaćen narednih godina u formi robnog kredita.

- Sistemom za pravljenje veštačkog snega biće obuhvaćene staze Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota, kao i vezni ski-putevi i ski-poligon. Proizvodnja veštačkog snega moguća je kada se temperatura vazduha spusti na tri stepena ispod nule, a sistem može za sto sati da pokrije navedene staze snežnim pokrivačem visine 30 centimetara, objasnio je Skorić i dodao da će u tom sistemu biti pet kilometara cevovoda, pet fiksnih i 12 mobilnih topova i 16 lansera.

Voda za proizvodnju veštačkog snega dopremaće se iz Ribničkog jezera, što je obezbedila čajetinska opština. Od te akumulacije prema podnožju Tornika trenutno se kopa kanal za postavljanje cevovoda u dužini od 2,7 kilometara, čija se gradnja sa 53 miliona dinara finansira takođe sredstvima iz NIP-a, preko JP „Srbijavode“.

- Na Torniku će ove zime proraditi još jedan ski-lift, tipa „sidro“, koji se gradi na lokaciji Krnevo plandište, a taj projekat košta 45 miliona dinara i finansira se novcem iz NIP. Tornik, za nastupajuću sezonu, dobija i novi Vizitorski centar, što košta 15 miliona dinara, rekao je Skorić, najavivši i gradnju zabavnog parka na Obudojevici.

Zahvalivši državi na podsticaju razvoja Zlatibora, predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović najavio je da će ta opština do kraja godine dobiti i neophodne planske akte, što je, kako je rekao, preduslov za legalnu gradnju i dinamičan razvoj Zlatibora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik