BH Airlines ostaje bez najvećeg aviona

Bez autora
Mar 25 2012

Domaća avioprijevoznička kompanija "BH Airlines" ostat će bez najvećeg aviona u svojoj floti, "airbusa A319", koji će biti vraćen u posjed "Turkish Airlinesa". Ovo će biti bolan, ali neophodan potez kako bi se sačuvala kompanija čiji je većinski vlasnik Federalna vlada, a u kojoj Turci drže 49 posto vlasništva. Razgovaraće se o tome da "airbus" bude vraćen Turcima, a da u "BH Airlinesu" ostanu dva aviona ATR. Na taj način zadržala bi se kompanija i određene linije koje bi koliko-toliko bile rentabilne. Trenutna situacija je nerentabilna i u budžetu nema dovoljno novca za subvencije. Federalna vlada trenutno za "BH Airlines" izdvaja 2,7 miliona KM iz budžeta i oko četiri miliona KM iz putničke takse koja iznosi deset eura po odlazećem putniku, ali ni to, očigledno, nije dovoljno.

BH Airlines ostaje bez najvećeg avionaDomaća avioprijevoznička kompanija "BH Airlines" ostat će bez najvećeg aviona u svojoj floti, "airbusa A319", koji će biti vraćen u posjed "Turkish Airlinesa".

Ovo će biti bolan, ali neophodan potez kako bi se sačuvala kompanija čiji je većinski vlasnik Federalna vlada, a u kojoj Turci drže 49 posto vlasništva.

Ovu informaciju potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić. On je kazao da će se razgovarati o tome da "airbus" bude vraćen Turcima, a da u "BH Airlinesu" ostanu dva aviona ATR, piše Dnevni avaz.

Na taj način zadržali bismo kompaniju i određene linije koje bi koliko-toliko bile rentabilne. Trenutna situacija je nerentabilna i u budžetu nema dovoljno novca za subvencije - kazao je Bijedić.

Federalna vlada trenutno za "BH Airlines" izdvaja 2,7 miliona KM iz budžeta i oko četiri miliona KM iz putničke takse koja iznosi deset eura po odlazećem putniku, ali ni to, očigledno, nije dovoljno.

Godišnji lizing za "airbus A319" iznosi četiri miliona KM. Osim njega, "BH Airlines" raspolaže i s dva aviona tipa ATR. Trenutno samo jedan ATR leti jednom dnevno za Istanbul, dok su druga dva aviona navodno na servisu, a ostali letovi su otkazani.

"BH Airlines" je u istim problemima kao i ostale regionalne kompanije. Svi nacionalni avioprijevoznici u zemljama bivše Jugoslavije završili su 2011. godinu s višemilionskim gubicima. Zbog toga se sve češće spominje ujedinjenje avioprijevoznika s prostora bivše SFRJ.

Inače, mnoge niskobudžetne kompanije ne žele letjeti sa Sarajevskog aerodroma zbog putničke takse.

Fakti o kompaniji

Dva ATR-a bit će otplaćena do 2016. i postat će vlasništvo FBiH. "Airbus A319" ima 144 sjedišta, a dva ATR-a po 66 Federalna vlada izdvaja sedam miliona godišnje za "BH Airlines".

Lizing za "airbus A319" godišnje iznosi četiri miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik