Budva: Vlasnici apartmana moraju da izmire obaveze do početka sezone

Bez autora
Feb 04 2013

"Plati obaveze, pa izdaj sobe turistima", ovakav apel uputila je nadležna služba Budve vlasnicima objekata koji nisu platili takse na prostor koji iznajmljuju. Oni će do početka turističke sezone morati da izmire obaveze, kako bi dobili turističku dozvolu, koja je uslov da bi se domaćin legalno bavio ovom djelatnošću. U protivnom, rizikuju da njihovi objekti tokom proljeća, ljeta i jeseni, budu - zatvoreni. Da bi legalizovali svoje objekte pored potrebnih dokumenata koja su tražena i do sada (atest za struju, list nepokretnosti, poresko uvjerenje), ubuduće će biti nužno dostaviti još jedan dokument - potvrdu da su izmirene komunalne obaveze. Na području budvanske opštine, najturističkije regije u Crnoj Gori, nalazi se veliki broj kuća i stanova, koji su legalno sagrađeni, ali i puno onih za koje njihovi vlasnici nemaju dozvole. Broj "divljaka“ nije precizno ustanovljen, ali se pretpostavlja da se u sivoj zoni nalazi više od 30.000 kreveta.

Budva: Vlasnici apartmana moraju da izmire obaveze do početka sezone"Plati obaveze, pa izdaj sobe turistima", ovakav apel uputila je nadležna služba Budve vlasnicima objekata koji nisu platili takse na prostor koji iznajmljuju.

Oni će do početka turističke sezone morati da izmire obaveze, kako bi dobili turističku dozvolu, koja je uslov da bi se domaćin legalno bavio ovom djelatnošću.

U protivnom, rizikuju da njihovi objekti tokom proljeća, ljeta i jeseni, budu - zatvoreni.

Da bi legalizovali svoje objekte pored potrebnih dokumenata koja su tražena i do sada (atest za struju, list nepokretnosti, poresko uvjerenje), ubuduće će biti nužno dostaviti još jedan dokument - potvrdu da su izmirene komunalne obaveze.

Na području budvanske opštine, najturističkije regije u Crnoj Gori, nalazi se veliki broj kuća i stanova, koji su legalno sagrađeni, ali i puno onih za koje njihovi vlasnici nemaju dozvole. Broj "divljaka“ nije precizno ustanovljen, ali se pretpostavlja da se u sivoj zoni nalazi više od 30.000 kreveta.

Dozvolama za izdavanje lane je bilo pokriveno oko 20.000 kreveta. Turističku taksu plaćali su vlasnici još 37.000 ležaja, koji su djelimično pribavili potrebna dokumenta. Apel Službe za naplatu komunalija SO Budva je prilika da oni koji su djelimično legalizovali svoje objekte to učine u potpunosti.

Njih nelegalno tokom sezone izdaju vlasnici, a opština i država nemaju od toga nikakve koristi jer se ne naplaćuju porezi na ostvarene prihode. Sa druge strane, nema ni prihoda od boravišne takse, koja se obavezno naplaćuje od gostiju koji borave u legalnim objektima (hoteli, turistička naselja, privatne kuće i apartmani, kampovi, odmarališta).

U opštini Budva naglašavaju da privremene dozvole koje su dobili oni koji su delimično regulisali svoje obaveze, neće ubuduće važiti. Potrebno je da započeti posao dovedu do kraja. Za to imaju vremena, a trebaće im malo truda i - novca.

Siva ekonomija je, kako već duže vrijeme ističu u Crnogorskom turističkom udruženju, rak-rana turizma. Izdavanje nelegalnih objekata, čiji vlasnici ne izmiruju nikakve obaveze, ali i mnogobrojni privremeni objekti duž cele rivijere, koje postavljaju po planu (ali i bez njega), direktno ugrožavaju državne interese.

Zbog takvog stanja svake godine država ostaje uskraćena za desetine miliona eura koji se umesto u opštinske i državne kase slivaju u privatne džepove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik