Čarter vozi sedam kompanija

Bez autora
Mar 26 2012

Tokom letnje sezone čarter saobraćaj će se odvijati bez problema, pošto su obezbeđeni dovoljni kapaciteti i adekvatan broj avio-kompanija. Ka omiljenim letovalištima turiste će prevoziti sedam kompanija od kojih dve domaće - "Jat" i "Aviogeneks". Turski "Pegazus" i "Fribrd", egipatski "Er Memfis" i "Er Kairo", kao i tuniski "Tunis er", od maja do oktobra, iz beogradske vazdušne luke imaće ukupno 298 letova. U čarter saobraćaju poštuje se osnovno nepisano pravilo, da turiste iz jedne zemlje prioritetno prevoze kompanije iz te države. Samo u slučaju da nacionalne kompanije nisu zainteresovane za ovu vrstu saobraćaja, ili nemaju dovoljno kapaciteta, angažuju se operateri iz drugih zemalja. Ovaj sistem često dovodi do nezadovoljstva kako stranih avio-kompanija, njihovih nacionalnih vazduhoplovnih vlasti, tako i turističkih agencija, koje u letenju stranih kompanija pronalaze svoje komercijalne interese.

Čarter vozi sedam kompanijaTokom letnje sezone čarter saobraćaj će se odvijati bez problema, pošto su obezbeđeni dovoljni kapaciteti i adekvatan broj avio-kompanija, kaže za "Novosti" Nebojša Starčević, direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Ka omiljenim letovalištima turiste će prevoziti sedam kompanija od kojih dve domaće - "Jat" i "Aviogeneks". Turski "Pegazus" i "Fribrd", egipatski "Er Memfis" i "Er Kairo", kao i tuniski "Tunis er", od maja do oktobra, iz beogradske vazdušne luke imaće ukupno 298 letova.

- U čarter saobraćaju poštuje se osnovno nepisano pravilo, da turiste iz jedne zemlje prioritetno prevoze kompanije iz te države - ističe Starčević.

- Samo u slučaju da nacionalne kompanije nisu zainteresovane za ovu vrstu saobraćaja, ili nemaju dovoljno kapaciteta, angažuju se operateri iz drugih zemalja. Ovaj sistem često dovodi do nezadovoljstva kako stranih avio-kompanija, njihovih nacionalnih vazduhoplovnih vlasti, tako i turističkih agencija, koje u letenju stranih kompanija pronalaze svoje komercijalne interese.

Ovakvo nezadovoljstvo je 2009. godine dovelo skoro do prekida čarter saobraćaja između Srbije i Turske. Zato je naše resorno ministarstvo u saradnji sa Direktoratom primenilo princip punog reciprociteta, odnosno prihvatilo onoliko stranih aplikacija, koliko postoji naših aplikacija na određenom stranom tržištu.

S obzirom na to da u čarter saobraćaju učestvuju dva srpska operatera, od 2009. godine do danas, Direktorat prihvata aplikacije po dve kompanije iz svake od zemalja koje su željene destinacije naših turista.

Ako iz tih zemalja u jednoj sezoni bude više zahteva, Direktorat odluku o tome ko će dobiti dozvolu prepušta izboru stranih vazduhoplovnih vlasti, kako bi obezbedili maksimalnu nepristrasnost.

Ukoliko te vazduhoplovne vlasti same ne obave selekciju, dozvole se izdaju po hronološkom principu onim kompanijama koje apliciraju ranije, naravno uz poštovanje svih bezbednosnih i organizacionih kriterijuma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik