CG: Kupanje papreno za džep

Bez autora
Jul 05 2012

Ulaz na crnogorske plaže je - slobodan. Baš kao što piše u crnogorskom ustavu, niko ne sme zabraniti prilaz morskom dobru. Ipak, da bi se gost odmarao na peščanim žalima južnojadranske obale, potreban je deblji novčanik. Gost je obavezan da svakog dana iznajmi ležaljke i suncobran, od zakupca plaža, a to je ponekad i veoma papreno, kao što je slučaj sa Miločerom i Svetim Stefanom. Na jednoj od najlepših plaža juga, Jazu kod Budve, za komplet ležaljki i suncobran treba platiti sedam evra. Na gradskim plažama Budvanske rivijere te cene su veće i iznose 10 do 15 evra. Izuzetak nisu ni hotelske plaže u Miločeru i na Svetom Stefanu gde ulaz naplaćuje zakupac, kompanija „Aman rizorts“. Tako komplet ležaljki i suncobran na Kraljevoj plaži košta 75, a na svetostefanskoj staje i do 100 evra.

CG: Kupanje papreno za džepUlaz na crnogorske plaže je - slobodan. Baš kao što piše u crnogorskom ustavu, niko ne sme zabraniti prilaz morskom dobru.

Ipak, da bi se gost odmarao na peščanim žalima južnojadranske obale, potreban je deblji novčanik. Gost je obavezan da svakog dana iznajmi ležaljke i suncobran, od zakupca plaža, a to je ponekad i veoma papreno, kao što je slučaj sa Miločerom i Svetim Stefanom.

Na jednoj od najlepših plaža juga, Jazu kod Budve, za komplet ležaljki i suncobran treba platiti sedam evra. Na gradskim plažama Budvanske rivijere te cene su veće i iznose 10 do 15 evra. Izuzetak nisu ni hotelske plaže u Miločeru i na Svetom Stefanu gde ulaz naplaćuje zakupac, kompanija „Aman rizorts“. Tako komplet ležaljki i suncobran na Kraljevoj plaži košta 75, a na svetostefanskoj staje i do 100 evra!

- Ko može da plati tu cenu, dobrodošao je - kaže Kevin Bruk, glavni menadžer kompleksa „Miločer - Sveti Stefan“.

- Mi na taj način nastojimo da, pre svega, zaštitimo svoje goste koji plaćaju skupa noćenja, od 750 do 3.000 evra.

Plaže najpoznatijeg letovališta su, naravno, gotovo prazne, na njima se odmaraju retki gosti popularnog „Sveca“ i Vile „Miločer“. Na drugoj strani meštani, koji imaju kuće baš uz te plaže i njihovi gosti moraju da traže drugo mesto „pod suncem“ gde bi uhvatili malo boje.

Ulaznica zvana „komplet ležaljki“ je nešto niža na području tivatske opštine - od šest do osam evra. I drugde duž Boke za ležaljku treba izdvojiti od dva do šest evra, odnosno od jedan i po do tri evra za suncobran. Izuzetak su hotelske plaže, kao što je u Njivicama, kod Herceg Novog, gde komplet ležaljki dnevno naplaćuju 14 evra.

Na krajnjem jugu je jeftinije. Dve ležaljke i suncobran koštaju na ulcinjskim plažama pet evra. Izuzetak su VIP prostori na Velikoj plaži sa luksuznim mobilijarom, gde komplet staje od 10 do 15 evra.

Novčanik treba otvoriti i kada se ide na „golu“ adu u delti reke Bojane. Za vozilo je ulaz pet, a po osobi jedan evro. Može se kupiti i sezonska ulaznica koja košta 100 evra. Nudističke plaže su po mnogo čemu specifične, pa zakupci kažu da je plaćanje ulaza normalna stvar.

I logična posledica različitih cena početkom jula na crnogorskim plažama, tamo gde je skupo - premalo je i suncobrana i gostiju ispod njih. Gužve su najveće na kupalištima gde su cene niske, ili gde, a postoje i takvi delovi plaža, mada su retki, gost može doći s peškirom, a bez novčanika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik