Dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog Regiona

Bez autora
Feb 20 2013

Međunarodnom konferencijom koja je počela danas u Beogradu i traje do 22. februara započeta je implementacija aktivnosti projekta “Održivi dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog Regiona“. Projekat u trajanju od 10 meseci (januar-oktobar 2013.) ima za cilj povezivanje četiri zemlje (Srbija, Hrvatska, Italija i Slovenija) u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma, razmenu znanja i prakse među partnerima i među pružaocima usluga odabranih od strane partnera, i prikupljanje podataka za publikaciju koja će se koristiti kao vodič i informacioni resurs u ove četiri zemlje. Projekat će obuhvatiti organizaciju pomenute međunarodne konferencije, koja za cilj ima promociju potencijala ove turističke grane, pregled trendova i dobrih praksi u četiri zemlje učesnice, razmenu znanja i stvaranje platforme za izradu publikacije o dečjem i omladinskom obrazovnom turizmu.

Dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog RegionaMeđunarodnom konferencijom koja je počela danas u Beogradu i traje do 22. februara započeta je implementacija aktivnosti projekta “Održivi dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog Regiona“.

Projekat u trajanju od 10 meseci (januar-oktobar 2013.) ima za cilj povezivanje četiri zemlje (Srbija, Hrvatska, Italija i Slovenija) u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma, razmenu znanja i prakse među partnerima i među pružaocima usluga odabranih od strane partnera, i prikupljanje podataka za publikaciju koja će se koristiti kao vodič i informacioni resurs u ove četiri zemlje.

Projekat će obuhvatiti organizaciju pomenute međunarodne konferencije, koja za cilj ima promociju potencijala ove turističke grane, pregled trendova i dobrih praksi u četiri zemlje učesnice, razmenu znanja i stvaranje platforme za izradu publikacije o dečjem i omladinskom obrazovnom turizmu.

U okviru projekta biće organizovane konferencije za novinare, u cilju podizanja svesti o aktivnostima projekta i očekivanim ciljevima, kao i promocije koncepta transnacionalne saradnje u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma.

Publikacija koja će biti rezultat rada na ovom projektu sastojaće se iz tri dela: pregled trendova u dečjem i omladinskom turizmu, osvrt na odabrane dobre prakse u četiri zemlje i preporuke za buduće aktivnosti.

Turizam je jedna od ključnih oblasti koja doprinosi smanjenju regionalnih razlika - diversifikaciji ruralne ekonomije, odnosno sprovođenju modaliteta međusektorske saradnje, umrežavanja svih ključnih aktera relevantnih na datom geografskom području, stvaranje tematskih jedinica, itd.

Dečji, školski, obrazovni, omladinski i porodični turizam su značajne komponente ruralnog turizma, a ovaj vid turizma je jedan od najzahtevnijih turističkih niša u smislu traganja za inovativnim pristupima i novim rešenjima, prilagođen potrebama dece, omladine, porodice i ostalih ciljnih grupa.

U kategoriji dečjeg i omladinskog turizma, uključujući školski turizam i turizam neformalnog obrazovanja, nalazi se heterogena grupa korisnika, koja pokriva starosti od 3 do 30 godina. Deca i omladina ovih starosnih kategorija su turisti koji predstavljaju značajan deo evropskog udela u turističkom tržištu.

Imajući ovo u vidu, jedan od ključnih koraka ka poboljšanju u ovoj oblasti je povezivanje nekoliko zemalja i njihovih iskustava u oblasti obrazovnog, dečjeg i omladinskog turizma.

Kroz tako oblikovanu turističku ponudu, deca i omladina će moći da prošire svoja znanja, razvijaju lične sposobnosti, naročito društvene i kulturne veštine, stiču i proširuju iskustva, uspostavljanju kontakate sa svojim vršnjacima, i na taj način značajno doprinesu i ekonomskom razvoju posećenih destinacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik