Dvije ponude za preuzimanje 49% BH Airlinesa

Bez autora
Oct 11 2012

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dobila je ponudu dvije zrakoplovne tvrtke za kupnju 49 posto udjela u "BH Airlinesu" a u predstojećem razdoblju obavit će se dodatni razgovori kako bi se definirali uvjeti moguće suradnje. Ponude za preuzimanje 49 posto vlasništva u "BH Airlinesu" poslali su turska tvrtka "Tarhan & Tower Airlines" čije je sjedište u Istanbulu te "Air Asia", vodeća azijska niskobudžetna zrakoplovna tvrtka. Ponude se razlikuju utoliko što je "T&T Airlines" koji je već razvio mrežu linija diljem Europe u pismu namjere poslanom federalnoj vladi odmah ponudio uvođenje u promet dva zrakoplova tipa McDonell Douglas MD-82 a naknadno nabavu još deset letjelica za prijevoz putnika i robe. "Air Asia" je pak zainteresirana za gradnju svog regionalnog središta u Europi te su stoga zatražili dodatne informacije o tome što bi za njih značio ulazak u vlasništvo "BH Airlinesa".

Dvije ponude za preuzimanje 49% BH AirlinesaVlada Federacije Bosne i Hercegovine dobila je ponudu dvije zrakoplovne tvrtke za kupnju 49 posto udjela u "BH Airlinesu" a u predstojećem razdoblju obavit će se dodatni razgovori kako bi se definirali uvjeti moguće suradnje, potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Kako u četvrtak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" ponude za preuzimanje 49 posto vlasništva u "BH Airlinesu" poslali su turska tvrtka "Tarhan & Tower Airlines" čije je sjedište u Istanbulu te "Air Asia", vodeća azijska niskobudžetna zrakoplovna tvrtka.

Ponude se razlikuju utoliko što je "T&T Airlines" koji je već razvio mrežu linija diljem Europe u pismu namjere poslanom federalnoj vladi odmah ponudio uvođenje u promet dva zrakoplova tipa McDonell Douglas MD-82 a naknadno nabavu još deset letjelica za prijevoz putnika i robe.

"Air Asia" je pak zainteresirana za gradnju svog regionalnog središta u Europi te su stoga zatražili dodatne informacije o tome što bi za njih značio ulazak u vlasništvo "BH Airlinesa".

Kako pojašnjava ministar Bijedić iz te su tvrtke već naznačili da im se sarajevska zračna luka ne uklapa u planove, posebice zbog vremenskih uvjeta, no priliku vide u Mostaru koji im je zanimljiv i zbog blizine Međugorja.

"Dakle, oni bi tamo pravili svoje regionalno središte ali bi u BiH ušli putem 'BH Airlinesa'", kazao je Bijedić.

U vladi Federacije BiH izričiti su kako svaki dogovor podrazumijeva da 51 posto vlasničkog udjela u "BH Airlinesu" mora ostati u državnom vlasništu.

Ranije je partner "BH Airlinesa" bio "Turkish Airlines" no ta se tvrtka odlučila povući iz ovog posla.

"BH Airlines" trenutačno ima samo dva manja putnička zrakoplova i toj je tvrtki nužna dokapitalizacija kako bi opstala na zahtjevnom tržištu zračnog prometa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik