Džet leg - šta je to?

Bez autora
Feb 08 2011

"Džet leg" je desinhronizacija u telu čoveka, nastala kao posledica letenja avionom kroz više vremenskih zona, najčešće nakon međukontinentalnih letova. Ako avion leti od Beograda do Tokija, a uzleće u pet popodne, u Tokio će sleteti oko šest ujutru sledećeg dana, po satu podešenom da pokazuje vreme iz vremenske zone Beograda.Međutim, lokalno vreme u Tokiju, u trenutku sletanja biće dva popodne. Ukoliko bi putnik poželeo da se odmah prilagodi vremenskoj zoni u koju je sleteo, moraće da ode na ručak, umesto na doručak, i da ode na spavanje u trenutku kada telo misli da je tek popodne.

Džet leg - šta je to?"Džet leg" je desinhronizacija u telu čoveka, nastala kao posledica letenja avionom kroz više vremenskih zona, najčešće nakon međukontinentalnih letova.

Ako avion leti od Beograda do Tokija, a uzleće u pet popodne, u Tokio će sleteti oko šest ujutru sledećeg dana, po satu podešenom da pokazuje vreme iz vremenske zone Beograda.

Međutim, lokalno vreme u Tokiju, u trenutku sletanja biće dva popodne. Ukoliko bi putnik poželeo da se odmah prilagodi vremenskoj zoni u koju je sleteo, moraće da ode na ručak, umesto na doručak, i da ode na spavanje u trenutku kada telo misli da je tek popodne.

U suprotnom, ukoliko bi se putnik pridržavao biološkog časovnika svoga tela, završio bi budan do sedam sati ujutru narednog dana kada bi pokušao da spava po svetlom i bučnom danu, piše "Politikin Zabavnik".

Vremenska razlika samo je jedan od činilaca koji stavaraju "džet leg" stanje.

Let traje otprilike 12 časova, a čak i kad se leti najboljom klasom, najveći broj ljudi ne uspe da jede, odspava i odmori se na pravi način, dok putuje sklupčan na skučenim sedištima.

Dugi letovi ne stvaraju samo vremensku razliku, već i iscrpljuju telo koje mora po dolasku da počne da se nosi i sa novom satnicom i sa sopstvenim umorom.

Kako ublažiti ovu pojavu?

Pokušajte da spavate u avionu, ako vam smeta buka ili svetlo, probajte da se opustite uz čaj od hibiskusa ili valerijane, na oči stavite povez koji se dobija u avionima, kao i slušalice u uši.

Prilikom kupovine karte obavezno tražite mesto kraj prozora, kako vas ne bi pomerali drugi putnici koj ustaju zbog odlaska u toalet.

Obavezno ponesite jastuk na naduvavanje, a obucite se udobno. Izujte se, ali samo ako ste sigurni da to neće nikome smetati, znate već zašto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik