Eko i održivi turizam u BiH: Tri doline - raj za goste

Bez autora
Feb 13 2011

Podrška kreiranju i promociji puteva za eko i održivi turizam u BiH naziv je projekta koji provodi nevladina organizacija Oxfam Italia, ured u BiH. Cilj projekta koji finansiraju italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i regija Toscana je da poboljša životne uslove stanovništva iz ruralnih područja BiH putem integrirane strategije borbe protiv siromaštva i iseljavanja iz planinskih područja, očuvanje prirodnih bogatstava te da pruži podršku u uspostavljanju dijaloga među ljudima. Poseban akcent se odnosi na stvaranje i promociju proizvoda koji proizilaze iz ambijentalnog i održivog turizma kroz valorizaciju projekta Tri doline (Neretva, Drina, Una i Sana), što će omogućiti dodatne prihode i očuvanje i vrednovanje teritorije.

Eko i održivi turizam u BiH: Tri doline - raj za gostePodrška kreiranju i promociji puteva za eko i održivi turizam u BiH naziv je projekta koji provodi nevladina organizacija Oxfam Italia, ured u BiH.

Cilj projekta koji finansiraju italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i regija Toscana je da poboljša životne uslove stanovništva iz ruralnih područja BiH putem integrirane strategije borbe protiv siromaštva i iseljavanja iz planinskih područja, očuvanje prirodnih bogatstava te da pruži podršku u uspostavljanju dijaloga među ljudima.

- Poseban akcent se odnosi na stvaranje i promociju proizvoda koji proizilaze iz ambijentalnog i održivog turizma kroz valorizaciju projekta Tri doline (Neretva, Drina, Una i Sana), što će omogućiti dodatne prihode i očuvanje i vrednovanje teritorije. Na realizaciji projekta će se raditi s lokalnim subjektima u cilju prepoznavanja i valorizacije lokalnih resursa, koji su često zaboravljeni i nezaštićeni, ali će se istovremeno olakšati približavanje BiH potencijalnim turistima, kako bi ih upoznali s ovim još neistraženim dijelom Evrope, kazala je za Oslobođenje projekt-koordinator Oxfama Silvana Grispino.

U 24 općine

Pilot-inicijative koje će poboljšati eko-turističku ponudu, prijem i smještaj će biti moguće primijeniti i na drugim područjima. Posebna pažnja bit će posvećena umrežavanju u cilju stvaranja sinergije i uspostavljanja odnosa između subjekata oba bh. entiteta. Projekt će se realizirati u 24 općine-opštine iz sliva rijeka Neretva, Drina Una-Sana te u Parku prirode Hutovo blato i Nacionalnom parku Sutjeska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik