Gubici u turizmu u Federaciji BiH dnevno veći od 2.000.000 KM

Bez autora
Jul 09 2020

Vlada FBiH danas se upoznala sa stanjem u turističko-ugostiteljskom sektoru uzrokovanom pojavom koronavirusa (COVID-19) i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma za preraspodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu.

U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2.000.000 KM dnevno.

Iako posluju s već iskazanim gubicima, računi za izmirenje režijskih mjesečnih troškova redovno pristižu i povećavaju troškove poslovanja. Poslovni subjekti iz ovog sektora trebaju obezbijediti i sredstva za isplatu plaća, uplatu doprinosa, kao za otplatu kredita.

Kako je danas zaključeno, resorno federalno ministarstvo treba u roku od 15 dana pripremiti prijedlog uredbe koja bi ponudila pomoć u rješenju problema navedenih u informaciji. Također, Vijeću ministara BiH bit će upućen zahtjev za fleksibilknije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

Osim toga, Vlada je danas, na sjednici u Sarajevu zadužila federalne organe uprave, federalne upravne organizacije, stručne i druge službe Vlade FBiH, kao i javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Federacija BiH da se, s ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusomu potpunosti pridržavaju odgovarajućih odluka i zaključaka Federalne vlade i naredbi i preporuka nadležnih kriznih štabova.

Federalni organi, javne ustanove i javna preduzeća dužni su da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko­epidemioloških mjera za sprječavanje širenja pandemije.

Kazneno-popravni zavodi i ustanove socijalne zaštite, čiji je osnivač Federacija BiH, dužni su da u vezi s posjetama i izlascima štićenika, kao i prijemom novih, u potpunosti postupaju u skladu s naredbama i preporukama kriznih štabova.

Osim toga, Vlada je dala saglasnost za izdvajanje sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 32.808.698 KM, za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja poslovnim subjektima za april 2020. godine. Sredstva se odnose za subvencije doprinosa radnicima pogođenih krizom.

Potvrđeno je pisanje Dnevnog Avaza o tome da Vlada nije podržala Kadriju Kolića za predsjednika NO Ginexa i da će konkurs biti poništen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik