Hotel na 2.000 metara

Bez autora
Apr 04 2011

Izgleda da su stručnjaci za letenje bili u pravu kada su predvideli da luksuzna krstarenja jednog dana više neće biti rezervisana samo za plovidbu morima i okeanima, već i nebom, s obzirom na to da će luksuzni hotel „Aerokraft”, kada bude završen, leteti iznad kontinenata i okeana.Kako se svet sve više oslanja na aero-transport, Igor Pasternak došao je na ideju da napravi hotel sa luksuznim sobama koji će leteti, a kalifornijska kompanija „Worldwide Aeros Corporation” videla je potencijal u ideji i odlučila da podrži aeroinženjera u svojoj zamisli...

Hotel na 2.000 metaraIzgleda da su stručnjaci za letenje bili u pravu kada su predvideli da luksuzna krstarenja jednog dana više neće biti rezervisana samo za plovidbu morima i okeanima, već i nebom, s obzirom na to da će luksuzni hotel „Aerokraft”, kada bude završen, leteti iznad kontinenata i okeana.

Kako se svet sve više oslanja na aero-transport, Igor Pasternak došao je na ideju da napravi hotel sa luksuznim sobama koji će leteti, a kalifornijska kompanija „Worldwide Aeros Corporation” videla je potencijal u ideji i odlučila da podrži aeroinženjera u svojoj zamisli.

„Aerokraft” će podsećati na cepelin, ali neće biti lakši od vazduha, već će biti ispunjen sa skoro 400.000 kubnih metara helijuma, koji će činiti dve trećine težine ove letelice aerodinamičnog oblika. Pogon će biti na velike propelere, koji će biti smešteni u zadnjem delu, a trebalo bi da omoguće nosivost od gotovo 400 tona tereta.

Hotel-letelica će moći da manevriše u svim pravcima, kao i da se kreće gore-dole uz pomoć šest turbina, a namenjen je svim putnicima kojima je važnija vožnja od brzine. Biće veličine čak dva fudbalska terena, a projekat izgradnje koji je u začetku biće završen do 2011. godine, kako očekuju investitori.

Već sada vlada velika interesovanje kod kompanija koje organizuju krstarenja, budući da će ova letilica sa luksuzno opremljenim sobama moći da leti skoro 10.000 kilometara, a dostizaće brzinu od oko 280 kilometara na čas, što bi značilo da će let od jednog do drugog kraja Sjedinjenih Američkih Država trajati oko osamnaest sati.

Neverovatni „Aerokraft” će moći da primi 250 putnika, koji će sa visine od 2.000 metara imati prelep pogled na zemlju, a na raspolaganju će im biti luksuzni saloni, restorani i kockarnica, a kako bi buka bila što manja, letelica će koristiti motore koje pokreće struja iz hidrogenskih baterija.

Kao i avioni, i ovo „nebesko plovilo” će imati sisteme za održavanje stabilnosti u svim mogućim spoljašnjim vremenskim uslovima, a zatvoreni sistem uvek će snabdevati unutrašnjost cepelina svežim vazduhom. Jedan deo biće odvojen za magacin za prevoz tereta.

Iako je letelica veličine dva fudbalska terena, najveća ikada osmišljena, nije joj potrebna staza za sletanje i poletanje, što znači da neće opteretiti avio-saobraćaj. Moći će da uzleće kao helikopter i da sleće na svaku ravnu površinu, bilo da je teren prekriven betonom, snegom, ili čak vodom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik