Hotele na Jadranu žele bogati Rusi, TUI, "Sol Melia"...

Bez autora
May 10 2012

Najava privatizacije 14 velikih turističkih tvrtki s pedesetak hotela, kampova i stotinama tisuća četvornih metara pripadajućeg zemljišta, uglavnom na najboljim jadranskim lokacijama, za koje je prije desetak dana objavljen Katalog investicija sa svim potrebnim informacijama, razigrala je tržište nekretninama koje, čini se, posljednjih dana vrije. Potencijalni kupci i zvučna imena iz svijeta biznisa već podulje obilaze obalu u potrazi za najboljom turističkom akvizicijom na Jadranu. Naime, ozbiljne najave Ministarstva turizma i ministra Veljka Ostojića da će ovaj put posao privatizacije doista biti završen u sljedeće dvije godine stvorile su atmosferu kako je sada pravi trenutak za ulazak u takav aranžman. Budući da je samo oglašena vrijednost 14 neprivatiziranih turističkih poduzeća 1,8 milijardi kuna, jasno je da će država u sljedeće dvije godine ”okrenuti” značajan novac na tom poslu.

Hotele na Jadranu žele bogati Rusi, TUI, "Sol Melia"...Najava privatizacije 14 velikih turističkih tvrtki s pedesetak hotela, kampova i stotinama tisuća četvornih metara pripadajućeg zemljišta, uglavnom na najboljim jadranskim lokacijama, za koje je prije desetak dana objavljen Katalog investicija sa svim potrebnim informacijama, razigrala je tržište nekretninama koje, čini se, posljednjih dana vrije.

Potencijalni kupci i zvučna imena iz svijeta biznisa već podulje obilaze obalu u potrazi za najboljom turističkom akvizicijom na Jadranu.

Naime, ozbiljne najave Ministarstva turizma i ministra Veljka Ostojića da će ovaj put posao privatizacije doista biti završen u sljedeće dvije godine stvorile su atmosferu kako je sada pravi trenutak za ulazak u takav aranžman. Budući da je samo oglašena vrijednost 14 neprivatiziranih turističkih poduzeća 1,8 milijardi kuna, jasno je da će država u sljedeće dvije godine ”okrenuti” značajan novac na tom poslu.

"Izviđači" na terenu

Još od velikih zimskih turističkih sajmova, na kojima je ministar Ostojić potencijalnim ulagačima najavljivao veliku privatizaciju državnog portfelja u turizmu, bilo je jasno da zainteresiranih neće nedostajati. Iako je logično da se veliki investitori jave Ministarstvu turizma kad imaju interesa za neko ulaganje u kojemu je država vlasnik, čini se da oni nerijetko posljednjih dana šalju “izviđače” na teren kako bi ispitali situaciju na licu mjesta.

Doznajemo tako od mnogih hrvatskih hotelskih menadžera da gotovo svakodnevno imaju službene posjete potencijalnih ulagača ili njihovih ljudi, iako im nitko ne može dati nikakvu informaciju, osim pomoći im da pogledaju objekt.

Nitko od izravno umiješanih u bilo kakve razgovore o toj temi ne želi ni pod kojim uvjetima razgovarati s novinarima, ali se od dobro obaviještenih ipak čuje kako bi se u igri, za koji mjesec, u nadmetanju za atraktivne turističke lokacije mogle naći ugledne međunarodne hotelske grupacije, turoperatori, ali i biznismeni dubokog džepa. Tako je za prvosvibanjski praznik srednju Dalmaciju i njezine hotele obišao vrlo ugledan biznismen iz Tel Aviva, vlasnik hotelskog resorta na Bahamima, koji je “težak”, tvrde upućeni, milijarde dolara.

Još u Berlinu na Svjetskoj turističkoj burzi dalo se naslutiti kako svemoćni TUI, svjetski turoperator s desecima milijuna turista, planira neku od akvizicija na dubrovačkom području uzeti u svoje vlasništvo. Uz zvučno ime najvećeg svjetskog turoperatora vezuje se interes za Kupare i “Hotele Maestral”, a za njih su zainteresirani i neki hrvatski ulagači. Dubrovački “Belvedere” zapeo je, pak, za oko bogatim Rusima, koji bi osim njega željeli još i “Hotele Plat”.

Druga skupina, također ruskih ulagača, mjerka ovih dana “Medenu” pokraj Trogira i “Hotele Makarska”, dok su predstavnici “Falkensteinera” javno kazali da su zainteresirani za širenje hotelskog biznisa sa zadarskog područja u Istru i Dubrovnik. “Lukšić Grupa”, koja je lani kupila “Jadranske luksuzne hotele”, nekada u vlasništvu Gorana Štroka, zainteresirana je za širenje hotelskog biznisa na Jadranu, ali tek 2013. godine. Navodno svoje ponude na stol stavlja i Goran Štrok, želeći opet u turistički biznis hrvatskog juga.

I Štrok opet u igri

Među zainteresiranima za kupnju “Imperijala” na Rabu te nekih hotela u Orebiću spominje se “Arabella Sheraton”, koja je prije 11 godina ispala iz igre za kupnju “Excelsiora” u korist Štroka. Španjolski lanac hotela “Sol Melia”, koji već dulje uspješno djeluje u Istri, zainteresiran je za “Medenu” i “Hotele Makarska”... Čini se da će privatizacijska jesen biti burna, a ljeto je ostavljeno investitorima da još jednom procijene koliko stvarno vrijede hrvatske turističke nekretnine i njihov tržišni položaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik