Hoteli se pripremaju za halal turiste

Bez autora
May 13 2012

Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija nedavno se po prvi puta uspješno predstavila na jednom od najvažnijih i najvećih svjetskih turističkih sajmova - ATM Dubai 2012. i to uz pomoć partnera, turističke agencije Helen Holidays iz Istanbula. U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH su ponosni što mogu najaviti zaista pozitivne rezultate, te veliki broj zainteresiranih za našu zemlju. Već početkom juna očekuju se prve gosti iz zemalja Golfskog zaljeva. Međutim, gosti iz Golfskog zaljeva koji je, kako je svima dobro poznato, većinom naseljen muslimanima, traže i posebnu turističku ponudu. Tačnije, traže da ponuda odgovara njihovom islamskom identitu. U svijetu je to danas poznato kao halal turizam, dakle uz standardnu ponudu, gostima se trebaju obezbijediti uslovi koji su u skladu sa islamom.

Hoteli se pripremaju za halal turisteBosna i Hercegovina kao turistička destinacija nedavno se po prvi puta uspješno predstavila na jednom od najvažnijih i najvećih svjetskih turističkih sajmova - ATM Dubai 2012. i to uz pomoć partnera, turističke agencije Helen Holidays iz Istanbula.

U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH kažu da su ponosni što mogu najaviti zaista pozitivne rezultate, te veliki broj zainteresiranih za našu zemlju. Već početkom juna očekuju se prve gosti iz zemalja Golfskog zaljeva.

Vjera i turizam

Međutim, gosti iz Golfskog zaljeva koji je, kako je svima dobro poznato, većinom naseljen muslimanima, traže i posebnu turističku ponudu. Tačnije, traže da ponuda odgovara njihovom islamskom identitu. U svijetu je to danas poznato kao halal turizam, dakle uz standardnu ponudu, gostima se trebaju obezbijediti uslovi koji su u skladu sa islamom.

O tome da li je naša spremna za goste koji zahtjevaju halal, u Ministarstvu kažu:

"Mi smo destinacija koja nudi kvalitetne turističke proizvode utemeljene na prirodnim ljepotama, bogatstvu tradicijskih i kulturoloških različitosti na malom prostoru. Svaki gost je poseban gost i treba mu se posvetiti te udovoljiti maksimalno, tako da je i sama naša ponuda tijekom sajma imala naglasak na halal certificirane ugostiteljske  objekte, hotele te uvjete koji odgovaraju turistima koji putuju iz tih krajeva svijeta".

Ministarstvo okoliša i turizma, kako su nam kazali, sarađuje u tom pogledu s Agencijom za halal cerftificiranje. U tom kontekstu, prošle godine je organiziran seminar o temi Razvoj halal turizma i ugostiteljstva u Federaciji BiH.

"Ministarstvo je prošle godine prepoznalo značaj te podržalo projekte putem javnog poziva za Program promocije i uvođenje osim HACAP i HALAL certifikata, te su odobrena sredstva za 13 korisnika. U tijeku certifikacije su hoteli  Pahuljica i Vlašić na Vlašiću, hoteli Bristol i Europa u Sarajevu, hotel Senad od Bosne u Tuzli te restoran Terasa u Sarajevu, dok su zahtjeve za certifikaciju uputili hotel Hollywood i hotel Ilidža", kažu u Ministarstvu.
Prošle godine BiH je, iako nema dovoljno certificiranih turističkih halal sadržaja, proglašena najpoželjnom destinacijom za halal turizam u svijetu po izboru agencije Crescent Rating.

U elitnom društvu

Halal turizam, kažu u Ministarstvu, novi je oblik turističke ponude koji postaje sve popularniji u svijetu, a kada znate potražnju onda i svoju ponudu možete bolje prilagoditi. Stoga, svakom gostu treba se posvetiti i učiniti sve dostupnim kako bi ih učinili zadovoljnim, jer zadovoljan gost se vraća.

"Svaka pohvala i svaki dodatni marketing i promocija poput ove, ili pak jednog National Geographica koji je proglasio BiH najpoželjnijom destinacijom za rafting i avanturistički turizam , te brdski biciklizam, dodatan su vjetar u leđa. Nije li fascinantno kada vas rame uz rame svrstaju među respektabilne i popularne svjetske destinacije poput Londona, Munchena, Beča, Bangkoka, Singapura ili Indije!?. Činjenica je da su resursi za razvoj turizma u BiH nedvoljno iskorišteni. Kod nas potencijali nikada nisu bili upitni. A sada je red na to da te potencijale prezentiramo, unaprijedimo i ponudimo u što boljem svjetlu kako domaćim, tako i stranim turistima", poručuju iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik