Investicije u turizam ove godine 2,6 milijardi kuna, duplo više nego lani

Bez autora
Jan 29 2013

Ukupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki. Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna. Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu. Tome su očigledno pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate.

Investicije u turizam ove godine 2,6 milijardi kuna, duplo više nego laniUkupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Veljko Ostojić.

Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna.

Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu.

Tome su očigledno, po riječima ministra, pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate.

Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine, snažnijem investiranju u turizmu mogli bi pomoći i novi krediti za male i srednje poduzetnike koji će imati uvjete slične onima za velike, a Ministarstvo turizma će ih u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HAMAG-om predstaviti idućeg tjedna.

Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja.

U prvom kvartalu ove godine trebali bi se raspisati natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

Danas nije iznosio više detalja oko tog procesa osim da će se za te tvrtke, koje su sve prezadužene, raditi planovi sanacije i restrukturiranja, dodavši da ako neke i krenu u postupak predstečajne nagodbe njihovi bi hoteli i drugi objekti trebali normalno raditi. Među tvrtkama koje su za predstečajnu nagodbu spomenuo je samo ZRC Lipik (koji ne radi i za koga postoji zainteresirani investitor) i Bizovačke toplice za koje je kazao da je u tijeku drugi krug natječaja, da ima četiri zainteresirana ponuditelja te vjeruje da će se s jednim od njih i dogovoriti.

Komentirao je i projekt golf na Srđu iznad Dubrovnika ponovivši svoj već prije iskazani osobni stav da to smatra više nekretninskim nego turističkim projektom, ali i da je po svemu legitiman i u skladu s prostornim planovima. Golf se tu dovodi u vezu i s nekretninskim biznisom i samo je medij za povećanje vrijednosti nekretnina, smatra Ostojić.

Najavio je i da će završni/sažeti dokument strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. najvjerojatnije idući tjedan na Vladu ako ne bude nekih većih primjedbi tijekom ovog tjedna prilikom usklađivanja po ministarstvima.

Tko i gdje najviše ulaže u turizam ove godine

Od ukupnih 2,6 milijardi kuna investicija u hrvatski turizam ove godine, dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani investirat će privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, i to najviše ili 1,12 milijardi kuna u Istri, dok je s najavljenih 388 milijuna kuna među tvrtkama najveći ulagač HUP Zagreb.

Istru po visini ovogodišnjih investicija privatnog sektora/turističkih tvrtki u turizam među županijama slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s investicijama vrijednim 451,1 milijun kuna, dok je na trećem mjestu Šibensko-kninska županija u kojoj će te investicije iznositi 138 milijuna kuna.

Ulaganja tvrtki u Primorsko-goranskoj županiji iznosit će 108 milijuna, u Zadarskoj županiji 105 milijuna kuna, u Gradu Zagrebu 28,5 milijuna kuna, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25,3 milijuna kuna.

Jedina kontinentalna županija (osim Zagreba) u kojoj će tvrtke još investirati u turizam i to 1,5 milijuna kuna je Krapinsko-zagorska, dok u svim ostalim županijama, kako je pokazala anketa Ministarstva turizma, turističke tvrtke nisu najavile nikakva ulaganja u turizam ove godine.

Među tvrtkama HUP Zagreb kao najveći ovogodišnji investitor najviše svojih ulaganja usmjerava u gradnju novih hotela Mlini i Orlando u sklopu projekta Dubrovačka rivijera, a dio ulaže i u obnovu zagrebačkog Hotela Sheraton.

Istraturist je na drugom mjestu s 261 milijun kuna investicija u svoje objekte u Umagu, a blizu im je i rovinjska Maistra s 240 milijuna kuna investicija u uređenje svojih objekata i novu ponudu (bazeni, wellness).

Pulski Arenaturist ulaže 190 milijuna kuna u rekonstrukciju svoja četiri objekta (tri hotela i apartmani), a Valamar 170 milijuna kuna u hotele u Rapcu te u kamp Krk kao prvi kamp u Hrvatskoj koji će imati wellness usluge i prvi na Kvarneru s bazenima.

Spomenutih 105 milijuna kuna investicija u Zadarskoj županiji zapravo su ulaganja tvrtke Turisthotel u njihovom Holliday Resortu Zaton (izgradnja apartmana, rekonstrukcija recepcije, kupnja novih kamp kućica i drugo).

Šibenski Solaris s 98 milijuna kuna investicija u rekonstrukciju jednog hotela te drugo najviše sudjeluje u ulaganjima u Šibensko-kninskoj županiji.

Jadranski luksuzni hoteli ulažu ove godine 90 milijuna kuna većinom u rekonstrukciju hotela Kompas u Dubrovniku, dok je ulaganja od 64 milijuna kuna najavila Plava laguna, a 57 milijuna kuna Imperial Rab.

Imperial je ujedno i jedina tvrtka u većinskom državnom vlasništvu koja je najavila veća ulaganja ove godine, a nešto manja ulaganja, od oko 8 milijuna kuna najavila je i 'državna' tvrtka Hoteli Makarska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik