Izlet u Kragujevac

Bez autora
Dec 11 2012

Mnogo toga „prvog“ dogodilo se u Kragujevcu - Skupština, Ustav, sijalica, železnica, apoteka, predstava, gimnazija, sud, pokrivena pijaca... Po mnogima, upravo je u ovom gradu začeta moderna srpska država. Svesni toga, u Turističkoj organizaciji Kragujevca toplo preporučuju svoj grad za organizovanje izleta, ekskurzija, vikend-putovanja ili mini-odmora. Kragujevac je savršeno mesto gde na malom prostoru roditelji mogu svojoj deci da pokažu kako se stvarala njihova domovina. Takođe, mogu s njima da posete i zanimljiv Muzej oružja, a zatim usput da svrate i na „šumadijski čaj“ u neki od kafića u pešačkoj zoni. Ali i da mališane na kraju nagrade kolačem u poslastičarnici. Kragujevac ima veliki izbor radnji, a kafići su puni kao u Beogradu. Na malom prostoru, oko porte kragujevačke Crkve Svete Trojice, koncentrisana je skoro čitava istorija moderne srpske države. Iako nema veliku arhitektonsku vrednost, ova crkva je neprocenjiva, jer je knez Miloš ispred nje zakazivao krunske događaje.

Izlet u KragujevacMnogo toga „prvog“ dogodilo se u Kragujevcu - Skupština, Ustav, sijalica, železnica, apoteka, predstava, gimnazija, sud, pokrivena pijaca... Po mnogima, upravo je u ovom gradu začeta moderna srpska država.

Svesni toga, u Turističkoj organizaciji Kragujevca toplo preporučuju svoj grad za organizovanje izleta, ekskurzija, vikend-putovanja ili mini-odmora. Kragujevac je savršeno mesto gde na malom prostoru roditelji mogu svojoj deci da pokažu kako se stvarala njihova domovina. Takođe, mogu s njima da posete i zanimljiv Muzej oružja, a zatim usput da svrate i na „šumadijski čaj“ u neki od kafića u pešačkoj zoni. Ali i da mališane na kraju nagrade kolačem u poslastičarnici. Kragujevac ima veliki izbor radnji, a kafići su puni kao u Beogradu.

Istorija

Na malom prostoru, oko porte kragujevačke Crkve Svete Trojice, koncentrisana je skoro čitava istorija moderne srpske države. Iako nema veliku arhitektonsku vrednost, ova crkva je neprocenjiva, jer je knez Miloš ispred nje zakazivao krunske događaje. Kragujevac je 1818. godine postao prestonica, pošto se nalazi u srcu Srbije, i u njemu je bila zgusnuta sva snaga naroda.

U porti je 1835. godine donet Sretenjski ustav, najliberalniji u tadašnjoj Evropi. Ovde su održavane skupštine o Đurđevdanu i Mitrovdanu, dok je Miloš sedeo na lepom ćilimu. Tu je primio sablju optočenu brilijantima „od blagodarnog naroda“ s kojom je, zatim, pozirao za svoju prvu skulpturu, koju su Nemci uništili 1941. godine. Izgradio je i Skupštinu, a pored nje, tik uz Lepenicu, prošla je 1876. godine i prva pruga u Srbiji, kojom je dovezen ugalj iz Senjskog rudnika za topolivnicu. Takođe, na tom mestu pročitane su odredbe Berlinskog kongresa i tekst člana 5 na osnovu kojeg je Srbija postala nezavisna. Barokni zvonik koji je 1907. godine izgradio Jovan Ilkić (arhitekta koji je projektovao i Skupštinu Srbije, hotel „Moskvu“ i Palatu Krsmanovića) ima veliku arhitektonsku vrednost.

- Miloš je tu izgradio i tri konaka, muški, ženski i „Amidžin“, koji je jedini ostao, i sada je najstarija građevina u gradu - kaže Marija Radovanović iz TO Kragujevac. - Miloš je iz svog konaka vladao, gledao vešanja o suvu krušku, i tu su ga dočekivali s vrućom pogačom i bosiljkom. Kod Ljubice je, međutim, bila kasa kojom je ona odlično upravljala, za razliku od Jelenke „male gospođe“.

Sijalica

Pored crkve se nalazila topolivnica, a sada su tu „Knežev arsenal“ i Muzej oružja, koji pruža fantastičan pogled na poslednja dva veka istorije Srbije: kakva smo sila nekada bili, ko su nam bili prijatelji, gde smo izvozili robu i kako su radnici živeli. Tu su napravljeni prva srpska ručna bomba, prva puška „kokinka“, prvi top, a u susednoj hali „Čaurnici“ 1884. godine, u prisustvu lepe kraljice Natalije, zasijala je i prva sijalica.

S leve strane Lepenice, preko Gornjeg ili „Ljubavnog“ mosta, nalazi se pijaca u stilu secesije - prva zatvorena pijaca, kao i „Amidžin konak“ i Spomenik palim Šumadincima, vajara Antona Augustinčića. Spomeniku je dva puta sečena ruka - prvi put da se odseče kruna, a drugi put da se vrati. U produžetku se nalaze prva gimnazija iz 1833. i Teatar iz 1835. godine.

- Nepismeni Miloš podigao je najvažnije prosvetne institucije u nezavisnoj Srbiji - kaže Marija Radovanović. - Prve možda jesu u Vojvodini, ali tada je ona bila deo Austrougarske. Zbog toga je i angažovao mnoge umne Srbe, poput Joakima Vujića, da dođu i pomognu slobodnoj Srbiji.

Šoping

Od Saborne crkve počinje šoping zona, s vilama koje podsećaju na Beč. Prolazi se i pored starih kafana - „Balkan“ (i dalje postoji), „Šiškova“, „Premović“ i „Deligrad“, u kojoj je Đura Jakšić, na opasku da nema meru kada pije, odbrusio: „Imam, moja mera je pet litara vina.“

U blizini je sud, osnovan 1820. godine, koji na krovu ima dve figure pravde, a ispred Spomenik Radomiru Putniku. Tu se, naime, nalazio štab vrhovne komande 1914. godine u kojem je Putnik osmislio strategiju Kolubarske bitke koja se i danas izučava na Vest pointu. U toj zgradi je i Stanislav Binički komponovao „Marš na Drinu“.

Hale za „Titanik“

Industrijske zgrade koje se nalaze iza upravne zgrade nekadašnje topolivnice i „Zastave“ i dalje su sačuvale autentičan izgled iz 19. veka. Ove hale su od izuzetnog istorijskog značaja, jer su u ostalim evropskim gradovima renovirane i modernizovane. Zbog toga je RAI i odabrao da se u njima snima film „Titanik - krv i čelik“ sa svetskim zvezdama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik