Jat tehnika i Airbus osnivaju trening centar

Bez autora
Jul 02 2012

Tokom posete Jat Tehnike sedistu Airbus-a u Tuluzu u Francuskoj, potpisano je pismo sa kojim je počela saradnja Jat Tehnike i Airbus Trening Centra na projektu otvaranja zajedničkog Trening Centra pod sertifikatom Airbus-a. Zajednički trening centar predstavlja značajan iskorak Jat Tehnike u cilju priznavanja i prepoznavanja kvaliteta, čime se Jat Tehnika kao partner svrstala u red najvećih svetskih imena iz oblasti vazduhoplovstva. Početak projekta je dogovoren u dve faze. Prva faza predstavlja standardizovanje instruktora Jat Tehnike po zahtevima Airbus-ovog sertifikata i njihovo upisivanje u listu instruktora Airbus-ovog trening centra. U ovoj fazi je predviđeno da se održe minimum tri kursa za vazduhoplovno tehničko osoblje u Beogradu, počevši od decembra ove godine.

Jat tehnika i Airbus osnivaju trening centarTokom posete Jat Tehnike sedistu Airbus-a u Tuluzu u Francuskoj, potpisano je pismo sa kojim je počela saradnja Jat Tehnike i Airbus Trening Centra na projektu otvaranja zajedničkog Trening Centra pod sertifikatom Airbus-a.

Zajednički trening centar predstavlja značajan iskorak Jat Tehnike u cilju priznavanja i prepoznavanja kvaliteta, čime se Jat Tehnika kao partner svrstala u red najvećih svetskih imena iz oblasti vazduhoplovstva.

Početak projekta je dogovoren u dve faze. Prva faza predstavlja standardizovanje instruktora Jat Tehnike po zahtevima Airbus-ovog sertifikata i njihovo upisivanje u listu instruktora Airbus-ovog trening centra. U ovoj fazi je predviđeno da se održe minimum tri kursa za vazduhoplovno tehničko osoblje u Beogradu, počevši od decembra ove godine.

Druga faza predviđa stavljanje celokupnog trening centra Jat Tehnike pod sertifikat Airbus-a i dalji zajednički nastup.

U ovom centru bi se obavljala obuka za tipove aviona Airbus, ATR i Boeing.

Kako je navedeno u saopštenju, potrebe samo Jat Tehnike u narednom periodu su takve da obuku treba da prođe oko 200 mehaničara i oko 50 inženjera u narednih pet godina u periodu smene generacija u Jat Tehnici. Pored ovoga, sistem školovanja u Srbiji je takav da se svake godine odškoluje jedno odeljenje vazduhoplovnih mehaničara u Vazduhoplovnoj Akademiji, kao i deset vazduhoplovnih inženjera na Mašinskom Fakultetu u Beogradu, što predstavlja garant kontinuiteta Jat Tehnike, kao i vazduhoplovstva u Srbiji.

Treća faza je prerastanje ovog centra u regionalni, što bi podrazumevalo davanje usluga i ka trećim licima, jer trening centar ovakvog tipa ne postoji u region, dodaje se u saopštenju.

U kasnijim fazama postoji mogućnost da se pored obuke za vazduhoplovno tehničko osoblje i u njemu razvije i obuka za letačko osoblje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik