Kako stići na odmor?

Bez autora
Jun 20 2012

Većina letnjih aranžmana koji uključuju avionski prevoz je rasprodata. Putovanje automobilom ili autobusom je najisplativije za one koji idu u Crnu Goru, Hrvatsku ili Grčku, ali ne za one koji letuju u Španiji ili Turskoj. Na put do Barselone dug 2.000 kilometara ne isplati se ići automobilom.Za benzin u oba pravca treba izdvojiti oko 420 evra, a za putarine još 200. Noćenje usput, tamo i nazad, košta oko 250 evra za tročlanu porodicu. Sve zajedno, 870 evra.

Kako stići na odmor?Za porodična putovanja na odmor, za bliže destinacije, najisplativije putovati autobusom ili autom. Letovi niskotarifnih kompanija i čarter letovi rasprodati do sredine jula.

Većina letnjih aranžmana koji uključuju avionski prevoz je rasprodata. Putovanje automobilom ili autobusom je najisplativije za one koji idu u Crnu Goru, Hrvatsku ili Grčku, ali ne za one koji letuju u Španiji ili Turskoj.

Na put do Barselone dug 2.000 kilometara ne isplati se ići automobilom. Za benzin u oba pravca treba izdvojiti oko 420 evra, a za putarine još 200. Noćenje usput, tamo i nazad, košta oko 250 evra za tročlanu porodicu. Sve zajedno, 870 evra.

Jeftinije karte niskotarifnih kompanija do 100 evra su rasprodate, a one nešto skuplje, od 150 evra za čarter letove, do sredine sledećeg meseca.

"Naravno, i dalje je najjeftiniji čarter saobraćaj za Španiju i Grčku, a od nekih redovnih linija karte za Evromediteran koštaju do 250 evra", kaže Igor Vranješević iz turističke agencije "Džambo travel".

Kad je reč o Grčkoj, najisplativije je putovati automobilom. Do nekog jonskog ostrva ima oko 1.000 kilometara, benzin košta 200 evra, a putarine oko 60 evra manje, uključujući i trajekt.

To znači da se put do Zakintosa ili Krfa i nazad košta oko 340 evra, dok sa druge strane, jedna avionska karta čarter letom košta 150 evra, ne računajući takse.

"Doplata za avionski prevoz prema autobusu iznosi nekih 50 evra plus takse, tako da putnici mogu da biraju. Za parove se, ipak, najviše isplati avion, ali porodice mogu ići ili autobusom ili automobilom", kaže Ljubiša Nešovanović iz agencije "Robinson".

Do Crne Gore je najjeftinije, jer nema putarine i trajekta, a nisu potrebna ni specijalna dokumenta za automobil i putnike. Za put do Crne Gore i nazad potrebno je oko 100 evra.

"Jedino što vam je potrebno jeste ovlašćenje za izlazak dece iz zemlje jednog od roditelja ili oba roditelja, ako ga vode deda i baba. Ako idete svojim vozilom, obavezno proverite valjanost dokumenata", ističe Zorica Blibajkić iz Auto-moto saveza Srbije.

"Ukoliko vozite na gas, morate da imate atest, a u zemljama u okruženju obavezan je i protivpožarni aparat. Pre puta izvršite kontrolu vozila, jer nenadana popravka može vas koštati koliko i letovanje", ističe Blibajkićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik