Kineski turisti vole da dolaze Srbiju

Bez autora
Apr 21 2024

Srbija je među prvim zemljama u koju su kineski turisti počeli da se vraćaju posle pandemije i cilj je da ove i sledeće godine budu na prvom mestu kada je reč o broju stranih gostiju, kaže za „Politiku” Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.

To je, smatra on, realno i ostvarivo s obzirom na to da imamo direktne avio-linije za Kinu, ne trebaju im vize za Srbiju i imamo sadržaje koji oni cene.

– Vole kuturnoistorijsko nasleđe i što je novina ne zadržavaju se, kao ranije, samo u velikim gradovima, nego sada obilaze i druga mesta u Srbiji. Vole šoping, okrenuti su i gastronomiji, pa ne bi bilo loše da domaći ugostitelji razmisle o otvaranju kineskih restorana, mislim na tradiconalne restorane, kojih, po mišljenju turista iz Kine, nema dovoljno – objašnjava Kandić.

On smatra da su Kinezi zahvalni gosti, a to se vidi po vanpansionskoj potrošnji, koja je bolja nego u slučaju drugih stranih turista. Prema iskustvima licenciranih turističkih vodiča za kineski i engleski jezik, članova Udruženja turističkih vodiča Srbije, turisti iz Kine najčešće obilaze Beograd, kao deo veće balkanske ture. U Beogradu obavezno idu u Kuću cveća, do kineskog kulturnog centra, na Kalemegdan i do Hrama Svetog Save.

Vodiči kažu da su stariji turisti više vezani za staru Jugoslaviju i priče o Titu, dok mlađi više vole skijanje, kajaking, a vole i da prisustvuju našim običajima i svadbama.

Otkud toliko kineskih turista, ne samo u našoj zemlji nego i širom sveta? Stručnjaci kažu iz jednostavnog razloga što sebi mogu da priušte ova daleka putovanja, a i zbog toga što kod njih raste svest o potrebi za putovanjima. Prema programu statusa odobrenih destinacija kineske vlade, do 2010. godine samo je nekoliko licenciranih putničkih agencija organiziralo grupna putovanja u ograničenim turističkim odredištima. Međutim, Kinezi su se od tada mnogo promenili, počeli su da istražuju mesta koja bi mogli da posete, pa su čekali da to čine čak sve češće i samostalno. I dalje dominiraju putovanja u grupama, jer je to jeftinije i lakše i u prevazilaženju jezičkih barijera. Lokalna istraživanja pokazuju da je broj individualnih putovanja iz Kine u porastu, pa je sve više Kineza koji su spremni da istražuju daleke i egzotične destinacije.

Naša zemlja je, prema podacima Svetske turističke organizacije, u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto. Devizni priliv od turizma je iznosio rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine. Kada je reč o kineskim turistima, prošle godine ih je bilo 230 odsto više nego 2022. Kina je je prema svim pokazateljima najbrže rastuće tržište sa kojeg strani gosti dolaze u Srbiju. Samo u prvih 11 meseci prošle godine našu zemlju je posetilo 85.000 kineskih turista koji su ostvarili 260.000 noćenja. Ovi rezultati su premašili i one postignute rekordne 2019. godine, kada su gosti iz Kine bili najbrojniji u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik