Ko letuje u Španiji

Bez autora
Aug 23 2012

Recesijom pogođenu Španiju, tokom jula je posetio rekordan broj turista, zahvaljujući, pre svega, velikom broju posetilaca iz Nemačke. Broj stranih turista je u julu porastao za 328.000 ili 4,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, na rekordnih 7,7 miliona. Turizam je od ključnog značaja za špansku ekonomiju, jer sa oko deset odsto učestvuje u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) te zemlje. Na takav rast broja stranih posetilaca je prvenstveno uticao povećan broj nemačkih turista, kao i značajan rast gostiju iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Portugalije i nordijskih zemalja. Međutim, uprkos tome što britanski premijer Dejvid Kameron i zamenik premijera Nik Kleg provode odmor u Španiji, ukupni dolasci britanskih turista su stagnirali, uz rast od samo 0,5 odsto. Oko 1,76 miliona Britanaca je u julu došlo u Španiju, čime je ipak ostvaren najveći pojedinačni udeo od 22,9 odsto u ukupnim dolascima turista. Najpopularnije destinacija za Britance su Balearska ostrva, uključujući Majorku, Menorku i Ibicu.

Ko letuje u ŠpanijiRecesijom pogođenu Španiju, tokom jula je posetio rekordan broj turista, zahvaljujući, pre svega, velikom broju posetilaca iz Nemačke.

Broj stranih turista je u julu porastao za 328.000 ili 4,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, na rekordnih 7,7 miliona, navedeno je u anketi sprovedenoj u sektoru turizma.

Turizam je od ključnog značaja za špansku ekonomiju, jer sa oko deset odsto učestvuje u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) te zemlje.

Na takav rast broja stranih posetilaca je prvenstveno uticao povećan broj nemačkih turista, kao i značajan rast gostiju iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Portugalije i nordijskih zemalja.

Međutim, uprkos tome što britanski premijer Dejvid Kameron i zamenik premijera Nik Kleg provode odmor u Španiji, ukupni dolasci britanskih turista su stagnirali, uz rast od samo 0,5 odsto.

Oko 1,76 miliona Britanaca je u julu došlo u Španiju, čime je ipak ostvaren najveći pojedinačni udeo od 22,9 odsto u ukupnim dolascima turista.

Najpopularnije destinacija za Britance su Balearska ostrva, uključujući Majorku, Menorku i Ibicu.

Broj nemačkih turista je porastao za 9,7 odsto, na 1,18 miliona, ostvarujući tako udeo od 15,2 odsto u ukupnom broju posetilaca.

Broj francuskih turista je, takođe, porastao za 7,7 odsto, čineći 16,5 odsto ukupnih dolazaka.

Povećan je i broj turista iz SAD za 27 odsto, iz Portugalije za 14,7 odsto, a iz nordijskih zemalja poput Švedske, Norveške, Finske i Danske za 14,5 odsto.

Kao četvrta najveća turistička destinacija na svetu, Španija se nada oporavku sektora turizma kako bi pokrenula sopstvenu ekonomiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik