Kopaonik pun snega i turista

Bez autora
Jan 17 2013

Novogodišnji, božićni praznici i školski raspust je takozvani špic sezone na Kopaoniku, pa je poseta u tom periodu i pokazatelj koliko će biti berićetna ova skijaška sezona u našem najpoznatijem zimskom turističkom centru. Prema podacima, na pomolu je rekord. Kopaonik je hit sezone i to potkrepljuju podacima koji govore da je na stazama od početka sezone do 15. januara skijalo 34 odsto više skijaša nego prošle zime, koja je bila jedna od najboljih. Sistem za kontrolu ski-karata registrovao je 131.964 takozvana skijaška dana, što znači zbir samo po jednog „prolaza“ skijaša sa svojom ski-kartom u jednom danu. Tome su ponajviše pogodovale vremenske prilike, jer je sneg ove zime pao na vreme. Padine Kopaonika zabelele su se još početkom decembra, a trenutnoj visini snežnog pokrivača od oko 60 centimetara na stazama doprineo je i sistem za veštačko osnežavanje, koji „pokriva“ gotovo celo skijalište sa 50 kilometara staza.

Kopaonik pun snega i turistaNovogodišnji, božićni praznici i školski raspust je takozvani špic sezone na Kopaoniku, pa je poseta u tom periodu i pokazatelj koliko će biti berićetna ova skijaška sezona u našem najpoznatijem zimskom turističkom centru.

Prema podacima, na pomolu je rekord: u JP „Skijališta Srbije“ kažu da je Kopaonik hit sezone i to potkrepljuju podacima koji govore da je na stazama od početka sezone do 15. januara skijalo 34 odsto više skijaša nego prošle zime, koja je bila jedna od najboljih. Sistem za kontrolu ski-karata registrovao je 131.964 takozvana skijaška dana, što znači zbir samo po jednog „prolaza“ skijaša sa svojom ski-kartom u jednom danu.

Tome su ponajviše pogodovale vremenske prilike, jer je sneg ove zime pao na vreme. Padine Kopaonika zabelele su se još početkom decembra, a trenutnoj visini snežnog pokrivača od oko 60 centimetara na stazama doprineo je i sistem za veštačko osnežavanje, koji „pokriva“ gotovo celo skijalište sa 50 kilometara staza. Tako od ove zime sneg iz „topova“ pada i na vrhu Gobelja, gde je uređena i nova staza od 1,5 kilometara.

Dejan Levnajić, direktor „Skijališta Srbije“, navodi još niz novina na Kopaoniku poput nove staze za nordijsko skijanje, dužine od pet kilometara i u to u samom centru skijališta, između Karaman grebena i Malog karamana. Poboljšano je i informisanje skijaša tako da, uz pomoć modernijih mobilnih telefona i takozvane android aplikacije, skijaši mogu pozvati pomoć, doznati koje žičare rade, posredstvom kamera utvrditi kakve su vremenske prilike na svakoj padini ili, u svakom momentu, svoju poziciju na skijalištu.

– U saradnji sa hotelijerima i drugim partnerima na Kopaoniku, a u okviru promocije srpskih planina, obezbedili smo sniženja usluga smeštaja, iznajmljivanja ski-opreme i učenja skijanja pa će u takozvanoj porodičnoj nedelji, od 20. do 27. januara, sedmodnevni ski-pas, koji košta 10.710 dinara, biti jeftiniji za 15 odsto. To važi i za smeštaj u brojnim hotelima, a slede slične ponude poput nedelje za parove od 3. do 10. februara ili ženske nedelje od 3. do 10 marta – ističe Levnajić.

Zadovoljni su dosadašnjom posetom i hotelijeri. Nikola Avram, direktor kompanije „Mauntin rizort”, kojoj pripadaju hoteli „Grand“, „Anđela“ i konaci „Sunčani vrhovi“ ističe da su do 27. januara svi smeštajni kapaciteti popunjeni.

– Nama pogoduje i to što kad se školski raspust završava u Srbiji počinje u Republici Srpskoj, a onda u Crnoj Gori. Inače, ove zime je više nego ranijih sezona i inostranih gostiju, a najviše Rusa i Rumuna – kaže Avram.

U ekskluzivnom „Grandu“ pansion u dvokrevetnom apartmanu staje 89 evra dnevno po osobi, a najam apartmana u konacima 69 evra dnevno. Na Kopaoniku, naravno, ima i daleko jeftinije ponude, recimo sedmodnevni aranžman za tridesetak hiljada po osobi u drugim hotelima i kopaoničkim vilama, a kako sezona odmiče cene će, što je uobičajeno, biti znatno niže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik