Kreće gradnja 40 milijuna eura vrijednog turističkog kompleksa

Bez autora
Aug 11 2022

Nakon što je gotovo četiri godine trebalo da se okonča proces preuzimanja Resorta Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu od Coninga u stečaju, Adriatic Tourist Resorts (ATR) konačno je krenuo u ambiciozno ulaganje u najveće turističko naselje na Ugljanu.

Investicija u kompleks vrijedna najmanje 40 milijuna eura podići će Zelenu puntu na 4 zvjezdice, ali i cijelu destinaciju koja godinama stagnira, a u planu je izgradnja ukupno 780 kreveta u različitim objektima uz dodatne sadržaje i kompletnu infrastrukturu.

Prvi veći radovi kreću već nakon ove sezone, doznajemo od Dine Manestara, direktora Adriatic Tourist Resortsa i Premium Star Hotelsa (PSH), u vlasništvu Prime Tourist Resortsa iz Bratislave.

”Namjera nam je realizacijom ovog projekta staviti Ugljan, Kukljicu i Zelenu puntu na svjetsku kartu najboljih svjetskih destinacija. U lipnju smo Općini Kukljica uputili inicijativu za izmjenu prostorno-planske dokumentacije kojoj je prethodila prezentacija Općini i zainteresiranim osobama.

Nakon što smo dobili punu podršku lokalne uprave i stanovnika za provedbu Master plana razvoja Zelene punte, sad očekujemo izmjene prostornog plana kako bismo dobili dozvole i započeli s ulaganjem u nove objekte. Investicija će ići u fazama i mislimo da će sve skupa biti gotovo do kraja 2025. godine, što pak ovisi i o brojnim okolnostima na tržištu”, potvrdio nam je Dino Manestar.

Zelena punta od pokretanja stečaja Coninga pa do preuzimanja svake je sezone bila otvorena gostima, no naselje koje ima dugogodišnju tradiciju je zapušteno, s neiskorištenim smještajnim kapacitetom, zapuštenim sportskim terenima i dotrajalom infrastrukturom, a radi se o naselju koje se prostire na čitavom poluotoku odvojenom od stare jezgre naselja, u gustoj borovoj šumi. Manestar tvrdi da će se to prirodno nasljeđe u budućem ulaganju maksimalno sačuvati, jer je cilj Zelenu puntu “ponovno učiniti zelenom”.

Projekt za novu Zelenu puntu potpisuju slovački arhitekti iz projektantske kuće GFI u suradnji s hrvatskim uredom I2D. Projekt je izveden tako da očuvamo što je više borova koji će biti važan element naselja, jedino ćemo ukloniti bolesna stabla i ono što se mora zbog protupožarne zaštite. Namjera nam je maksimalno uklopiti sve jedinice u prirodno okruženje, uz korištenje prirodnih materijala u uređenju interijera”, kaže Manestar.

Planika kao ogledni primjer

Jedini objekti koji se neće rušiti bit će oni u kojima su danas smješteni apartmani – Master plan predviđa temeljitu obnovu postojećih 138 apartmana, čiji će se broj nešto smanjiti jer će se neki spajati, no većina ih ostaje u današnjem tlocrtu. Taj proces je već i krenuo, obnovljen je objekt Planika koji je poslužio kao ogledan primjer za dalje.

U tijeku je renoviranje još četiri zgrade sa 40 apartmana, a investitori najavljuju nastavak daljnjih investicija u apartmanske zgrade odmah nakon ove turističke sezone. Svi apartmani trebali bi biti gotovi do 2024. godine.

Srušit će se svih 80 bungalova koji su zadnje služili kao smještaj za osoblje, no posve su dotrajali, i na njihovom će se mjestu izgraditi novih 52 bungalova, većinom s dvije smještajne jedinice. Plan je početi s gradnjom bungalova krajem 2023.

Najluksuznije će biti vile koje će se izgraditi na vrhu poluotoka, radi se o 12 objekata s vlastitim bazenima, ukupne površine od 7 tisuća kvadrata. Od smještajnih kapaciteta zadnji će na red doći hotel od 4 zvjezdice s oko 60 soba (120 kreveta), i on bi trebao biti gotov do 2025. sukladno sadašnjim planovima.

Moguća koncesija za plažu

Do kraja ove godine očekuje se i početak gradnje novog beach cluba s bazenom na mjestu nekadašnje diskoteke Kokos, kao i sportskih terena i ostalih rekreacijskih sadržaja. Prošle godine obnovljen je restoran Skakaona uz more. U planu je i promjena kompletne infrastrukture, izgradnja nove trafostanice, nove instalacije.

Kako će naselje biti bez prometa, gradi se i veliko parkiralište uz recepciju. Kad je plaža u pitanju, čeka se katastarska izmjera i ucrtavanje pomorskog dobra, te je ideja za prijavu za koncesiju na plaži.

Kako doznajemo od Dine Manestara, s obzirom na to da iza cijele investicije stoji slovački privatni investicijski fond Across, u ATR-u i PSH-u razvili su model upravljanja po kojem će privatni investitori moći investirati u apartmane, dijelom putem izdanih obveznica dijelom kroz stjecanje vlasništva, a PSH će upravljati kompletnim sadržajima uključujući i smještajne kapacitete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik