Leto na Kopaoniku

Bez autora
Jul 11 2012

Počelo je leto i na Kopaonku. Kopaonik, drugim nazivom Srebrna planina, najpoznatija je srpska planina. Kao najveći planinski masiv u zemlji najpopularnija je zimska turistička destinacija. Kako ima više od 200 sunčanih dana, ovu planinu često nazivaju i planinom Sunca, pa je tako pogodna i za razvoj letnjeg turizma. Bogata ponuda zanimljiva je svakom ko voli da svoj odmor provede upravo na najvišim vrhovima Srbije. Navikli smo svi na uobičajne doživljaje planinskih puteva, ali planina može da se vidi i iz drugog ugla. Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara “Pančićev vrh”. Ovom žičarom izlazite na jedan od najviših vrhova ove planine i sigurno ćete uživati u pogledu na 2.017 metara nadmorske visine.

Leto na KopaonikuPočelo je leto i na Kopaonku. Kopaonik, drugim nazivom Srebrna planina, najpoznatija je srpska planina. Kao najveći planinski masiv u zemlji najpopularnija je zimska turistička destinacija.

Kako ima više od 200 sunčanih dana, ovu planinu često nazivaju i planinom Sunca, pa je tako pogodna i za razvoj letnjeg turizma. Bogata ponuda zanimljiva je svakom ko voli da svoj odmor provede upravo na najvišim vrhovima Srbije.

Navikli smo svi na uobičajne doživljaje planinskih puteva, ali planina može da se vidi i iz drugog ugla. Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara “Pančićev vrh”. Ovom žičarom izlazite na jedan od najviših vrhova ove planine i sigurno ćete uživati u pogledu na 2.017 metara nadmorske visine.

Planinski biciklizam
 
Svi znamo da je aktivan odmor najbolje iskorišćen odmor, kada vam svaki dan prođe u novom uzbuđenju. Ove sezone prvi put na Kopaoniku organizovane su rute za planinski biciklizam. Čuveni mountain bike voziće se po specijalno određenim trasama, a oni koji se već na planini odluče da provozaju bicikl po planini, organizovana je renta u samom centru Kopaonika.

Postoje dve rute za planinski biciklizam: Suvo rudište i Pančićev vrh. U centru Kopaonika moguće je rentirati bicikle, a prevoz do Pančićevog vrha omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.

Pre korišćenja biciklističkih ruta, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika.

Pešačke ture
 
Najzdraviji oblik odmora. Pešačenjem kroz najatraktivnije destinacije Nacionalnog parka Kopaonik upoznaćete planinu. U saradnji sa Nacionalnim parkom Kopaonik organizovane su i dve pešačke ture sa vodičem.
 
Pešačka tura Nebeske stolice započinje vožnjom žičarom do Pančićevog vrha, a zatim se obilazi arheološki lokalitet Nebeske stolice. Nakon izlaska sa žičare, ide se niz stazu Duboka 1 crna do Krčmarskog puta, a zatim Krčmarskim putem do Nebeskih stolica. Povratak može da bude istim putem, a može se vratiti i Krčmarskim putem do Konaka preko Pajinog Presla.
 
Arheološki lokalitet Nebeske stolice nalazi se na nadmorskoj visini od 1.800 metara, neposredno ispod Pančićevog vrha - koji je najviša geografska tačka planine Kopaonik. Po predanju, posvećeno je svetom Prokopiju, zaštitniku rudara. Na ovom lokalitetu nađena je stara hrišćanska bazilika iz 5. ili 6. veka, specifične osnove, u čijoj unutrašnjosti se nalazi ranohrišćanski mozaik. Sa ovog lokaliteta pruža se pogled ka dolini Ibra i Kosovu.
 
Pešačka tura vodopad Jelovarnik je za ljubitelje dužih i zahtevnijih šetnji, po različitoj vrsti terena. Tura takođe počinje vožnjom žičarom na Pančićev vrh, a zatim se spušta niz stazu Crna duboka do Krčmarskog puta, zatim Krčarskim putem do Nebeskih stolica, a zatim niz greben do vodopada Jelovarnik.
 
Vodopad Jelovarnik je, sa visinom od 71 metra, najviši vodopad u Srbiji. Čine ga tri kaskade. Voda je bistra, hladna, svetlozelena i svetloplava.
 
Avanturističke ture
 
Za one koji bi u jednom danu da upoznaju čitav Kopaonik koristeći svoje terensko vozilo, “Jeep Club Srbija” osmislio je pedesetak kilometara dugi krug koji povezuje sve atraktivne lokalitete i izletišta na ovoj planini.
 
Kopaonik pruža brojne aktivnosti na Koaponik, pa se pored svega što je ponuđeno možete oprobati i u: paraglajding školi, školi jahanja, školi u prirodi, vožnji kvadriciklima...
 
Tokom leta na Kopaoniku se održavaju i kulturne i sportske manifestacije, kao što su: Dani kraljice Jelene, Regata Tvrđava, Julski susreti na Kozjoj glavi, Dani borovnice, Dani vrganja…

Proširite vidike i dišite punim plućima na našim najlepšim planinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik