Letovanje u Grčkoj skuplje ove godine

Bez autora
May 23 2012

Ko je planirao ovog leta da provede odmor u Grčkoj, moraće za izdvoji znatno veću sumu novca nego prošle godine. Cene aranžmana ove godine su za 10 do čak 480 evra veće nego lane, a najviše su poskupeli luksuzni hoteli. Ipak, ima destinacija koje su jeftinije i to najčešće u apartmanima na ostrvima. Razlike u cenama aranžmana ove i prošle godine znatno su veće kod hotela sa četiri i pet zvezdica, pa je tako odmor u prestižnom hotelu na Kefaloniji, pre godinu dana koštao od 950 do 1.010 evra, a sada od 1.290 do 1.490 evra. Najtraženije odredište srpskih turista, Halkidiki, ovog leta je skuplje nego prošlog. Cene aranžmana, autobuski prevoz i najam apartmana, po osobi u julu košta od 129 do 250 evra. Prošle sezone gradovi na Kasandri i Sitoniji nudili su odmor i za svega 49 evra.

Letovanje u Grčkoj skuplje ove godineKo je planirao ovog leta da provede odmor u Grčkoj, moraće za izdvoji znatno veću sumu novca nego prošle godine.

Cene aranžmana ove godine su za 10 do čak 480 evra veće nego lane, a najviše su poskupeli luksuzni hoteli. Ipak, ima destinacija koje su jeftinije i to najčešće u apartmanima na ostrvima.

Kako pišu Novosti, razlike u cenama aranžmana ove i prošle godine znatno su veće kod hotela sa četiri i pet zvezdica, pa je tako odmor u prestižnom hotelu na Kefaloniji, pre godinu dana koštao od 950 do 1.010 evra, a sada od 1.290 do 1.490 evra.

Najtraženije odredište srpskih turista, Halkidiki, ovog leta je skuplje nego prošlog. Cene aranžmana, autobuski prevoz i najam apartmana, po osobi u julu košta od 129 do 250 evra. Prošle sezone gradovi na Kasandri i Sitoniji nudili su odmor i za svega 49 evra.

Kada je o Halkidikiju reč, hotelijeri su ponudili manje promotivnih cena, pa su aranžmani malo skuplji nego lane. Na ostrvima su cene mahom iste, ako ne i povoljnije. Ukoliko je ove godine neka agencija ponudi skuplji smeštaj u hotelu, to znači da su hotelijeri povećali cenu, kažu u turističkim agencijama za Novosti.

Kako se ističe, agencija na to nema gotovo nikakak uticaj. Vlasnik hotela koji je imao dobru prošlu sezonu, ove će tražiti veće cene, jer je siguran da će napuniti kapacitete. Ako mu je prošla godina bila loša, gledaće da ne bude i ove na gubitku. Ponudiće niže cene. Kod najma apartmana, međutim, cene formira agencija.

Poređenje ovogodišnjih cenovnika jeftinijih aranžamana sa prošlogodišnjim, mahom otkriva razlike od 10 do 60 evra po osobi.

Razlike u aranžmanu vide se i na turskim destinacijama. Smeštaj, 11 noći, u hotelu sa tri zvedice, uz avionski prevoz u julu košta najmanje 499 evra. Isti hotel, u istom periodu, preko iste agencije, lane je bio 400 evra. U slučaju hotela sa pet zvezdica, aranžman je ove godine skuplji za najmanje 50 evra. Lane je bio 1.049, a sad je 1.109 evra, pišu Novosti.

Od 1. juna ove godine, turističke agencije Ministarstvu ekonomije plaćaju veće iznose na ime polise osiguranja aranžamana, koju država aktivira u slučaju da agencija prevari putnike, otkaže putovanje ili aranžman ne odgovara obećanom. Ove troškove snosi sama turistička agencija, ali pojedine agencije ove troškove prebacuju na putnike, pa je i to jedan od razloga poskupljenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik