More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

Bez autora
Jun 07 2012

More na našem dijelu Jadrana uglavnom je izvrsne kakvoće što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati. Hrvatska je pri samome vrhu u odnosu na druge mediteranske zemlje čija se kakvoća mora također ispituje, a svi podatci šalju se u Europsku agenciju za zaštitu okoliša te javno objavljuju. Prvo ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora počelo je prije 15-ak dana, a more će se ispitivati svaka dva tjedna do kraja kupališne sezone. Rezultati ispitivanja pokazali su da more nije onečišćeno bakterijama koje utječu na zdravlje kupača, a rezultati u svih sedam jadranskih županija pokazali su da je more izvrsne ili dobre kakvoće. Samo na nekoliko plaža more je svrstano u kategoriju "zadovoljavajuće kakvoće", a riječ je o području Kaštelanskog zaljeva i nekoliko plaža u Istarskoj županiji. Međutim, tamo more ipak nije onečišćeno u toj mjeri da bi trebalo zabraniti kupanje.

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoćeMore na našem dijelu Jadrana uglavnom je izvrsne kakvoće što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati, rekla je voditeljica Odjela za zaštitu mora i priobalja u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Nevia Kružić na okruglom stolu "More pred sezonu: vrijednosti i ugroze" koji su organizirali Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i Vijeće za prirodoslovna istraživanja Jadrana HAZU.

"Hrvatska je pri samome vrhu u odnosu na druge mediteranske zemlje čija se kakvoća mora također ispituje, a svi podatci šalju se u Europsku agenciju za zaštitu okoliša te javno objavljuju", istaknula je Kružić.

Prvo ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora počelo je prije 15-ak dana, a more će se ispitivati svaka dva tjedna do kraja kupališne sezone.

"Rezultati ispitivanja pokazali su da more nije onečišćeno bakterijama koje utječu na zdravlje kupača", naglasila je Kružić i dodala da su rezultati u svih sedam jadranskih županija pokazali da je more izvrsne ili dobre kakvoće.

Samo na nekoliko plaža more je svrstano u kategoriju "zadovoljavajuće kakvoće", a riječ je o području Kaštelanskog zaljeva i nekoliko plaža u Istarskoj županiji. Međutim, prema njenim riječima, tamo more ipak nije onečišćeno u toj mjeri da bi trebalo zabraniti kupanje.

Upozorila je i da tijekom sezone kupanja u našem obalnom moru ima čak i do 150.000 manjih plovila, koja se često privezuju na netaknutim plažama, te onečišćuju okoliš jer svoje otpadne vode i otpad ne nose u prvu luku nego vjerojatno često ispuštaju u samu uvalu.

U raspravi je upozoreno da se najavljuje udvostručivanje kapaciteta nautičkog turizma na našoj obali, ali se, čini se, pritom ne brine dovoljno o tome kako će to utjecati na okoliš. Međutim, kako nautičari, ali i ostali gosti na hrvatski Jadran prije svega dolaze zbog lijepe i očuvane prirode stručnjaci su upozorili da treba voditi računa o održivosti cjelokupnog pa tako i nautičkog turizma, a ne da se sve razvija stihijski kako ne bi sami "rezali granu na kojoj sjedimo". Naime, turizam uz brojne koristi donosi i razne negativne posljedice - od povećanja onečišćenja i opasnosti od požara do betonizacije prostora pa ekologija mora biti ispred profita, upozorio je prof. dr. Vlatko Jadrešić.

Dubravka Lulić Krivić iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture je istaknulo da bi trebalo hitno izraditi i donijeti Zakon o moru te da o njemu brinu najviše tri resora jer je to područje sada pokriveno brojnim propisima i pod nadležnošću brojnih institucija pa često "nezna lijeva što radi desna".

Problem je i u tome što o korištenju prostora odluke donose općinski, gradski i županijski vijećnici koji o tome često ne znaju dovoljno pa je u postojećim prostornim planovima uz 750 kilometara već urbanizirane obale (od ukupno 6000 kilometara) predviđena urbanizacija još 600 kilometara, upozorio je predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

Zaštiti Jadrana i održivom razvoju, prema njegovim bi riječima, najviše pomoglo proglašenje Jadrana za posebno osjetljivo područje i izrada strateške procjene utjecaja na okoliš koja bi utvrdila konflikte u prostornim planovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik