Najpoželjnije destinacije u 2011.

Bez autora
Feb 15 2011

Odavno je poznato da se istinski ljubitelji putovanja za odmor pripremaju mesecima unapred i da ga planiraju do najsitnijih detalja. Imajući na umu takve klijente, najveći svetski turoperateri, avio kompanije i štampani i elektronski mediji na početku svake godine objavljuju liste novih popularnih turističkih destinacija.Na jednoj od njih, onoj namenjenoj modernim svetskim putnicima kojima je dovoljno nešto novca u džepu i ranac na leđima da krenu u uzbudljivu avanturu otkrivanja novih svetskih čuda, ponovo se našao Beograd.

Najpoželjnije destinacije u 2011.Provod u Beogradu, magija Aurore Borealis, svetsko čudo veštačko ostrvo „Biser“...

Odavno je poznato da se istinski ljubitelji putovanja za odmor pripremaju mesecima unapred i da ga planiraju do najsitnijih detalja. Imajući na umu takve klijente, najveći svetski turoperateri, avio kompanije i štampani i elektronski mediji na početku svake godine objavljuju liste novih popularnih turističkih destinacija.

Na jednoj od njih, onoj namenjenoj modernim svetskim putnicima kojima je dovoljno nešto novca u džepu i ranac na leđima da krenu u uzbudljivu avanturu otkrivanja novih svetskih čuda, ponovo se našao Beograd. Na sajtu „Of trek planet“ (offtrackplanet.com) Beograd je i za 2011. dobio laskavu titulu evropske prestonice sa najbolje organizovanim noćnim provodom za mlade.

A gde biste vi ove godine voleli da provedete svoj godišnji odmor? Da li sebe zamišljate na usamljenoj peščanoj plaži dalekog, egzotičnog ostrva, ili kako se divite prirodnim lepotama jednog od poslednjih rezervata zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta? Možda sanjarite o tome da napokon posetite najveće evropske metropole? Pogledajte listu koju je sačinio Robert Rid, urednik turističke rubrike najpopularnijeg onlajn turističkog vodiča „Lonli Planet“. Moguće je da se na njoj nalazi i ono čarobno mesto o kojem toliko dugo maštate.

Island

Ukoliko već duže vreme razmišljate o tome da posetite „zemlju večite vatre, leda i gejzira“, da osetite čari antarktičkih prostranstava, doživite veličanstvenu polarnu noć, ili svetlost, Auroru Borealis (dobila je ime po rimskoj boginji zore Aurori, i grčkom nazivu za severni vetar, boreas), i pešačite po najvećem glečeru u Evropi, Vatnajokulu, ali taj san do sada niste uspeli da ostvarite zbog nedostatka novca, možda vam se upravo u 2011. pruža idealna prilika za to. Naime, Island je oduvek važio za jednu od najskupljih turističkih destinacija u Evropi, međutim zbog globalne ekonomske krize, koja je ozbiljno pogodila i ovu vulkansku zemlju, cene boravka i obilazaka njenih turističkih atrakcija trenutno su nešto pristupačnije nego nekada.

Kurasao, najmlađa država na svetu

Zagriženi kolekcionari novih državnih grbova na koferu i pečata u pasošu, već su krajem prošle godine bacili oko na ovu najmlađu državu na svetu koja je nekada pripadala Holandskim Antilima. Naime, Kurasao će u oktobru 2011. obeležiti prvu godišnjicu nezavisnosti i taj događaj zasigurno neće propustiti brojni posetioci iz čitavog sveta. U nadi da će u godinama koje dolaze privući što veći broj turista, nove vlasti ove male ostrvske zemlje sve nade polažu u njenu burnu istoriju, zapanjujuću arhitekturu, veličanstvenu prirodu i neodoljivi karipski šarm lokalnog stanovništva. Nema sumnje da će na Kurasao uskoro iz celog sveta pohrliti investitori i započeti gradnju luksuznih hotela. Zato je ova godina pravo vreme da posetite najmlađu državu na svetu, pre nego što i ona doživi veliki turistički bum.

Talin, Estonija

Glavni grad Estonije, najmanje od tri baltičke zemlje, poslednjih godina izdvaja se kao najveća turistička atrakcija u Finskom zalivu. Ovaj grad sa zapanjujuće dobro očuvanim gradskim jezgrom, koje datira iz Srednjeg veka, upravo je proglašen jednim od evropskih gradova kulture. Stoga stanovnici Estonije žarko žele da ove godine što većem broju turista iz čitavog sveta pokažu da njihova prestonica, ma koliko bila mala u poređenju sa drugim evropskim metropolama, zaista zaslužuje tu prestižnu titulu. U planu su brojne kulturno-umetničke manifestacije, izložbe, koncerti na otvorenom, karnevali, ulični performansi, koje, ako vam se ukaže prilika da tokom 2011. posetite Talin, nikako nemojte propustiti.

Njujork

One koji se sa čuđenjem pitaju ko bi poželeo da svoj odmor provede u megapolisu kakav je Njujork, sa preko 18 miliona stanovnika, treba podsetiti da ovaj grad svake godine poseti čak 47 miliona, što domaćih, što stranih turista! Jer, pored monumentalnih građevina, Njujork svojim posetiocima nudi više od 500 galerija, 150 muzeja i preko 100 različitih pozorišta. Uz to, 2011. je značajna godina za stanovnike ovoga grada. Ove godine će biti svečano obeležene 125. godišnjica postavljanja čuvene Statue slobode, 120. godišnjica izgradnje slavne koncertne dvorane Karnegi hol i 100. godišnjica otvaranja Javne biblioteke u Njujorku. Gradski oci veruju da te manifestacije zasigurno neće propustiti brojni ljubitelji kulturnih dešavanja i pripremaju se za rekordnu turističku godinu.

Galapagos

Lokalno stanovništvo Galapagos naziva Ostrvom kornjača. Njega čini arhipelag od 14 većih i niza manjih vulkanskih ostrva u Tihom okeanu, koja zbog svog jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta godišnje poseti 80.000 turista. Od 1978. ovaj arhipelag nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a 1985. ima status rezervata biosfere. Ljubitelji netaknute prirode arhipelag Galapagos prošle godine proglasili su najlepšim ostvima na svetu, iako su u konkurenciji bili i Havaji, Bali i Maldivi. Čini se da je prevagnula činjenica da je jedino još na Galapagosu moguće sesti uz obalu mora i posmatrati kako kraj vas mirno prolaze pingvini ili se na suncu izležavaju gorostasni morski lavovi, kornjače i iguane.

Rio de Žaneiro

Većina rezervacija hotela za jedinstveni karneval, koji se svake godine početkom marta održava u Rio de Žaneiru, odavno su potvrđene. Zato ne planirajte da u to vreme posetite ovaj grad, ali ne očajavajte. Možda ćete uspeti, nešto kasnije, u toku godine. A ako vam to pođe za rukom, zateći ćete najposećeniju metropolu na južnoj hemisferi koja se užurbano priprema da 2014. ugosti učesnike i navijače Svetskog kupa u fudbalu i, dve godine kasnije, bude dostojan domaćin letnjih Olimpijskih igara. Ova godina je možda poslednja prilika da istinski uživate na čuvenim plažama Ipanema i Kopakabana, posetite ogromnu statuu Hrista podignutu na vrhu planine Korkovado, ili da se uspinjačom popnete na Glavu šećera, pre nego što započne izgradnja Olimpijskog sela i novih sportskih objekata, koja će na neko vreme svakako potpuno poremetiti i inače veoma užurban život u ovom gradu.

Sirija

Istoričari tvrde da je Damask, glavni grad Sirije, jedan od najstarijih u kontinuitetu nastanjenih urbanih celina. Ovde posetilac na svakom koraku nailazi na ostatke burne prošlosti ovog dela sveta. Ali, za razliku od većine drugih bliskoistočnih zemalja, Sirija je pristupačna i turistima sa plićim džepovima. Stoga, ukoliko želite da upoznate intrigantno istorijsko i kulturno nasleđe Sirije i njen veoma gostoljubiv narod, da uživate u zvucima, bojama i ukusima Bliskog istoka, posetite je što pre.

Filipini

Ove godine Filipini definitivno preuzimaju vodeću ulogu na listi zemalja jugoistočne Azije sa najlepšim tropskim plažama, nezaboravnim zalascima sunca, savršenom kuhinjom i fascinatnim kulturnim nasleđem. Sa više od 7000 ostrva, mnoštvom peščanih plaža i najraznovrsnijom turističkom ponudom za svačiji ukus i svačiji džep, Filipini će možda uskoro postati najomiljenija destinacija onih koji odmor najradije provode na obalama toplih mora. Ako je i vama to omiljeni način opuštanja, vreme je da što pre rezervišete svoje mesto pod palmom na jednoj od bezbroj filipinskih plaža sa pogledom na tirkizno plavo more.

Maču pikču, Peru

Peru je svakako jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Latinskoj Americi, koju će, prema procenama najvećih svetskih turističkih agencija, i ove godine posetiti veliki broj svetskih putnika. Naročito ako se zna da se u 2011. obeležava tačno sto godina od kada je na istočnim obroncima Anda, na 2300 m nadmorske visine, obavijen gustom tropskom šumom i izolovan od ostatka sveta, otkriven Maču Pikču, čudesni grad drevnih Inka. Zbog olujnih kiša i poplava s početka prošle godine, ovo mesto koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine bilo je do nedavno zatvoreno za posetioce. Na obnovi i očuvanju njegove autentične lepote grozničavo su radili stručnjaci iz celog sveta u želji da Maču Pikču i ove godine poseti što veći broj turista iz svih krajeva sveta.

Doha, Katar

Ukoliko želite da iz prve ruke doživite sjaj i bogatstvo zemalja Persijskog zaliva, izgrađenih na ogromnim rezervama nafte, ali pomalo zazirete od suviše glamuroznih i pretencioznih futurističkih građevina koje kao pečurke posle kiše niču u Dubaiju, Doha, glavni grad Katara je pravo mesto za vas. Ovde ćete upoznati nešto blažu varijantu arapske sklonosti ka luksuzu, ali ćete zasigurno uživati u lepšim plažama, boljim restoranima i manje posećenim prodavnicama, prepunim luksuzne robe iz čitavog sveta, nego u susednom Dubaiju. Uz to, ukazaće vam se prilika da vidite novo arhitektonsko i građevinsko svetsko čudo, ogromno veštačko ostrvo „Biser“ na kojem su upravo počeli završni radovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik