Niže cene u banjama

Bez autora
May 24 2012

Pansion u hotelu „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, odnosno smeštaj i tri obroka koštaju 1.700 dinara, i to može da se plati u više mesečnih rata. Za lečenje od neuroloških ili reumatskih oboljenja, odnosno korišćenje usluga lečilišta u ovoj banji „za živce“, doplata iznosi tri stotine dinara. Malo je skuplji odmor i rehabilitacija u Mataruškoj Banji, čija sumporovita voda takođe leči od reumatskih bolesti, ali je nadaleko poznata i po blagotvornom dejstvu prilikom lečenja od steriliteta. Tu se pansion, u hotelu „Termal“ naplaćuje 2.200 dinara ili dve stotine dinara više ako se računa i takozvani bolesnički dan. Ove cene su niže za oko 15 odsto u odnosu na prošlogodišnje i u upravi ustanove koja gazduje sa ove dve banje obično kažu da „nema ni kod kuće jeftinije“. Međutim, još nema velikog interesovanja, što se ovde uglavnom pravda zakasnelim prolećem i lošim vremenskim prilikama.

Niže cene u banjamaPansion u hotelu „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, odnosno smeštaj i tri obroka koštaju 1.700 dinara, i to može da se plati u više mesečnih rata.

Za lečenje od neuroloških ili reumatskih oboljenja, odnosno korišćenje usluga lečilišta u ovoj banji „za živce“, doplata iznosi tri stotine dinara. Malo je skuplji odmor i rehabilitacija u Mataruškoj Banji, čija sumporovita voda takođe leči od reumatskih bolesti, ali je nadaleko poznata i po blagotvornom dejstvu prilikom lečenja od steriliteta. Tu se pansion, u hotelu „Termal“ naplaćuje 2.200 dinara ili dve stotine dinara više ako se računa i takozvani bolesnički dan, piše Politika.

Ove cene su niže za oko 15 odsto u odnosu na prošlogodišnje i u upravi ustanove koja gazduje sa ove dve banje obično kažu da „nema ni kod kuće jeftinije“. Međutim, još nema velikog interesovanja, što se ovde uglavnom pravda zakasnelim prolećem i lošim vremenskim prilikama.

Slavoljub Čubrić, direktor ustanove „Mataruška i Bogutovačka Banja“, za Politiku kaže da će ove dve banje ovog leta biti hit u domaćem kontinentalnom turizmu. Pored sniženja cena, uloženo je dosta truda i novca u opremanje soba, uređenje parkova, pojačan je i marketing, tako da je sada u Bogutovačkoj Banji popunjenost kapaciteta oko 30, a u Mataruškoj 50 odsto. Čubrić dodaje i da je nedavno potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa Fondom PIO, o pregovorima za odmor i rekreaciju radnika nekoliko većih kolektiva, o pripremama sportista...

Prema pisanju Politike, Mataruška Banja ima vodu najjače sumporovitosti u našoj zemlji i dokazane lekovitosti. Istog je sastava još od 1898. godine, kada je dr Marko Leko dobio uzorak i utvrdio njenu blagotvornost. Ova banja bila je nekada elitno mesto, za odmor turista, bogatih i uglednih ljudi iz Kraljeva i okoline, a do pre desetak godina bila je privlačna i za mlade. Međutim, sve je stalo, utihnulo pod uticajem krize. Bilo je pokušaja da se nešto popravi privatizacijom, ali je više od desetak aukcija održano bez rezultata. 

Zato je nedavno uprava lečilišta u mataruškoj i bogutovačkoj banji od Vlade Srbije zatražila podržavljenje banjske imovine i nadležnim organima je dostavljena sva dokumentacija, pa je taj proces pri kraju.

Čubrić smatra da će sigurno biti i promena u ponudi, jer prema dosadašnjim kriterijumima za prodaju, budući kupac, kojeg, eto, nije bilo ni na pomolu, morao je da već poseduje hotel sa četiri zvezdice i godišnji promet u turizmu od oko tri miliona evra.

Prema početnoj ceni, kapital lečilišta nuđen je za 135 miliona dinara, uz obavezu investicionog ulaganja od oko dva miliona evra. Kupac bi dobio u vlasništvo dva hotela, četiri vile i objekte lečilišta u mataruškoj i bogutovačkoj banji. Budući vlasnik imao bi i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara. U ovoj banjskoj ustanovi trenutno je zaposleno 110 radnika, a finansijski bilans, kako direktor Čubrić za Politiku tvrdi, nije opterećen velikim dugovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik