Noć u Beogradu od 32 do 265 evra

Bez autora
Nov 13 2012

Beograd ima duplo više hotela nego Ljubljana, ali su cene u proseku jednako skupe, dok je, u konkurenciji glavnih gradova zemalja u regionu, najjeftiniji hotelski smeštaj u Sarajevu, gde za noć u dvokrevetnoj sobi treba izdvojiti od 30 do 115 evra. U poređenju sa periodom od pre nekoliko godina, kada je za noć trebalo izdvojiti ne manje od 70 evra, prenoćište u dvokrevetnoj sobi u Beogradu sada može da se nađe za 30 do 40 evra, pre svega zahvaljujući velikom broju novootvorenih hotela sa tri i četiri zvezdice. Uprkos tome, Beograd je i dalje jedan od najskupljih gradova u regionu, tik uz Ljubljanu. „Cenu“ hotelskog smeštaja u prestonici Srbije ponajviše dižu hoteli sa pet zvezdica u kojima je prenoćište sa doručkom od 155 evra u tek otvorenom Metropol palasu, do 265 evra u Hajat ridžensiju, koji je ujedno i najskuplji hotel na prostoru bivše SFRJ.

Noć u Beogradu od 32 do 265 evraBeograd ima duplo više hotela nego Ljubljana, ali su cene u proseku jednako skupe, dok je, u konkurenciji glavnih gradova zemalja u regionu, najjeftiniji hotelski smeštaj u Sarajevu, gde za noć u dvokrevetnoj sobi treba izdvojiti od 30 do 115 evra.

U poređenju sa periodom od pre nekoliko godina, kada je za noć trebalo izdvojiti ne manje od 70 evra, prenoćište u dvokrevetnoj sobi u Beogradu sada može da se nađe za 30 do 40 evra, pre svega zahvaljujući velikom broju novootvorenih hotela sa tri i četiri zvezdice.

Uprkos tome, Beograd je i dalje jedan od najskupljih gradova u regionu, tik uz Ljubljanu. „Cenu“ hotelskog smeštaja u prestonici Srbije ponajviše dižu hoteli sa pet zvezdica u kojima je prenoćište sa doručkom od 155 evra u tek otvorenom Metropol palasu, do 265 evra u Hajat ridžensiju, koji je ujedno i najskuplji hotel na prostoru bivše SFRJ.

Na sajtu booking.com trenutno su u ponudi čak 143 hotela u Beogradu, uključujući apartmane i pojedine hostele, drugi na listi najbrojnijih je Sarajevo sa 78, potom Zagreb koji ima 77 hotela, slede Ljubljana i Skoplje sa 63, odnosno 60 hotela. Najmanje hotela u ponudi ima crnogorska prestonica Podgorica - 28 hotela. Booking.com, inače, u ponudi ima gotovo 250.000 hotela iz celog sveta i više od 17 miliona komentara.

Raspon cena smeštaja u dvokrevetnoj sobi za jednu noć sa doručkom u Beogradu je od 30 i 32 evra, koliko je na primer u hotelu Slavija, do čak 265 evra u Hajatu. U ponudi je najviše hotela sa četiri zvezdice i tu su cene više nego raznolike, od 62 do čak 139 evra, koliko je soba u novobeogradskom hotelu In. Sobe u hotelima sa tri zvezdice su u proseku 60 evra, ali se za te pare može naći i smeštaj u nekom od hotela više kategorije. Međutim, kategorizacija u slučaju ne samo hotela u Srbiji, već i regionu, ne mora da znači apsolutno ništa i zato su mnogo relevantnije ocene onih koji su već bili na određenim destinacijama. U nekim slučajevima, kojih nije malo, visoka cena ne mora nužno da znači i kvalitet.

Glavni grad Slovenije parira srpskoj prestonici po cenama, bar kada se uzme prosek, s tim što je raspon u Ljubljani mnogo manji. Cena najjeftinije dvokrevetne sobe u hotelu sa tri zvezdice je 76 evra, a najskuplje je u hotelu sa pet zvezdica, 221 evro. Međutim, u Ljubljani postoji i veliki broj privatnih apartmana koji nude prenoćište za 50 evra. Prosečno noć u ovom gradu u hotelu sa 3* košta od 76 do 87 evra.

Zagreb ima samo jedan hotel manje u ponudi od Sarajeva ali je noć u glavnom gradu Hrvatske u proseku skuplja za 20 evra. Tako je najjeftiniji smeštaj u hotelu sa tri zvezdice u Zagrebu 50 evra, u Sarajevu 30 evra, dok je prenoćište sa doručkom u hotelu sa pet zvezdica u Zagrebu 136, a u Sarajevu 115 evra. Glavni grad Makedonije je podjednako jeftin kao i Sarajevo, smeštaj u Skoplju je za nijansu, dva ili tri evra u proseku, skuplji nego u glavnom gradu BiH.

Najmanje hotela za poređenje ima u Podgorici, ali je na konto 50 evra za noć u hotelu sa prosečne tri zvezdice i prenoćištem u jednom od hotela iz lanca Best Western od 165 evra, glavni grad Crne Gore po proseku cena odmah iza Ljubljane i Beograda.

Naravno, oni koji se zadovoljavaju skromnijim smeštajem, i spremni su da dele kupatila sa neznancima, imaju vrlo povoljne ponude u hostelima, naročito u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i u poslednje vreme Skoplju. Cena kreveta, u sobi od dvokrevetne do dvanaestokrevetne, bez doručka kreću se od10 do 25 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik