Obavezno proverite turističku agenciju

Bez autora
Jun 21 2012

Stiglo je leto, a sa njim i želje za putovanjima. Gde otići? Koju ageniciju izabrati? Brojni su izazovi, a i ponuda ima na sve strane. Na tržištu danas postoji veliki broj turističkih agencija, od kojih su mnoge nove, pa svi oni koji žele da koriste njihove usluge, često nisu sigurni, šta mogu da očekuju od svega onoga što je obećano. Kako biste izbegli moguće prevare, i kako bi mirno uživali u čarima leta, obavezno proverite turističku agenciju. Danas se veoma lako može utvrditi kako turistička agencija stoji finansijski, da li je na njen rad bilo ozbiljnih žalbi, odnosno da li je ipak treba zaobići. Provera da li turistička agencija poseduje licencu za rad, daje odgovor na sva naša pitanja i otklanja sve nedoumice. Dobijanje ovog dokumenta podrazumeva ispunjavanje više procedura. Prema najnovijem Pravilniku, koji je 17. maja 2012. godine doneo ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, izdavanje licence turističkim agencijama, u odnosu na prethodni, podrazumeva obavezu garancije putovanja, odnosno garancije putovanja za slučaj insolventnosti, kao i garancije putovanja radi naknade štete.

Obavezno proverite turističku agencijuStiglo je leto, a sa njim i želje za putovanjima. Gde otići? Koju ageniciju izabrati? Brojni su izazovi, a i ponuda ima na sve strane.

Na tržištu danas postoji veliki broj turističkih agencija, od kojih su mnoge nove, pa svi oni koji žele da koriste njihove usluge, često nisu sigurni, šta mogu da očekuju od svega onoga što je obećano.

Kako biste izbegli moguće prevare, i kako bi mirno uživali u čarima leta, obavezno proverite turističku agenciju.
Danas se veoma lako može utvrditi kako turistička agencija stoji finansijski, da li je na njen rad bilo ozbiljnih žalbi, odnosno da li je ipak treba zaobići. Provera da li turistička agencija poseduje licencu za rad, daje odgovor na sva naša pitanja i otklanja sve nedoumice.

Dobijanje ovog dokumenta podrazumeva ispunjavanje više procedura. Prema najnovijem Pravilniku, koji je 17. maja 2012. godine doneo ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, izdavanje licence turističkim agencijama, u odnosu na prethodni, podrazumeva obavezu garancije putovanja, odnosno garancije putovanja za slučaj insolventnosti, kao i  garancije putovanja radi naknade štete.

Pomenutim pravilnikom bliže se uređuje sadržina zahteva za izdavanje licence, kao i uslovi i način izdavanja svečane forme te licence za organizovanje i realizovanje turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu.

Licenca garantuje odmor

Zahtev za izdavanje licence može podneti privredno društvo, preduzetnik, drugo pravno lice ili ogranak stranog pravnog lica. On treba da sadrži matične podatke subjekta kome se izdaje licenca, potpis ovlašćenog lica, podatke o rukovodiocu (matilčni broj, stručna sprema), i kao jako bitne, garancije slučaj za insolventnosti i garancije radi naknade štete.

Garancijom putovanja za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju se troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika, a to može biti polisa osiguranja potraživanja ili garancija banke.

Garancijom putovanja radi naknade štete obezbeđuje se naknada štete koja je prouzrokovana putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja. Garancija putovanja može da bude polisa osiguranja od odgovornosti, garancija banke za dobro izvršenje posla ili novčani depozit radi naknade štete.

Pored svega navedenog, zahtev treba da sadrži i izvod iz registra, dokaz da ima zaposleno najmanje jedno lice sa punim radnim vremenom u poslovnom prostoru u kom nudi na prodaju turistička putovanja, u svojstvu rukovodioca, overenu kopiju ili prepis diplome, dokaz da ima iskustvo u turističkoj delatnosti od minimum tri godine. Takođe, zahtev mora da sadrži i potvrdu nadležnog suda da mu nije izrečena mera bezbednosti, potvrdu od privrednog suda da subjekt nije u postupku stečaja, da se ne nalazi u postupku likvidacije i da mu nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti. Svaki zahtev mora da sadrži opšte uslove putovanja, kao i dokaz o uplati naknade za izdavanje licence.

Turistička agencija može da obavlja poslove u svojoj sferi, samo ako ispunjava uslove propisane  zakonom o turizmu i ako ima licencu za obavljanje tih poslova. Licencu na zahtev turističke agencije, izdaje Registrator turizma u vidu rešenja, sa rokom važenja od tri godine. Uz zahtev za izdavanje licence podnose se dokazi o ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o turizmu.

Rešenje je ovde konačno, i na osnovu njega se vrši registracija turističke agencije u Registar turizma. Registrovani podaci se objavljuju na internet stranici Agencije za privredne registre istog dana kada je doneto rešenje o izdavanju licence.

Treba istaći da se licenca može i obnoviti na isti način i pod uslovima pod kojima se izdaje, s tim da se zahtev za obnavljanje licence mora podneti najkasnije pet dana pre isteka roka važenja licence.

Kako proveriti turističku agenciju?

Kako se dugoočekivani odmor ne bi pretvorio u agoniju, dobro se informišite kojoj turističkoj agenciji poklanjate poverenje. Online servis, omogućava da pre putovanja proverite da li turistička agencija ima važeću licencu, ali i da proverite iz kog je razloga nekoj agenciji oduzeta ista.

Unošenjem naziva ili matičnog broja, dobija se podatak o tome kada je agenciji izdata licenca, kao i da li je ona izdata za organizatora ili posrednika u turističkim putovanjima. Unošenjem naziva i matičnog broja, u odeljku APR - Pretraga privrednih društava, može se dobiti podatak o registrovanom punom poslovnom imenu i adresi, koji je matični broj, datum registracije, pretežna delatnost, osnivački kapital, ko je vlasnik, zastupnici, PIB, koji je tekući račun, ogranci, kao i podaci o poslovanju iz godišnjih finansijskih izveštaja.

Servis NBS prinudna naplata daje uvid da li je račun u blokadi, odnosno da li agencija ima problema u poslovanju.
Građani imaju mogućnost da provere kojim turističkim agencijama i iz kojih razloga je oduzeta licenca, jer licenca garantuje odmor.

Licenca se gubi i u slučaju da agencija ne obezbedi povratak putnika ili su putnici neopravdano zadržani na putovanju duže nego što je predviđeno programom putovanja, kao i ako nastupe teže posledice po zdravlje putnika zbog propusta agencije.

Kada turistička inspekcija utvrdi ove teške prekršaje pokreće postupak za oduzimanje licence, a kada se donese rešenje turistička agencija se briše iz Registra turizma. Zakonom je propisano da turistička agencija kojoj je oduzeta licenca ne može da ponovo dobije licencu.

28 agencija izgubilo licencu

Zbog nepoštovanja programa putovanja, turističkoj inspekciji od početka godine stigle su 82 prijave protiv turističkih agencija, a od toga je 39 bilo opravdano.

Za poslednje nešto manje od četiri godine podneto je ukupno 1.733 prijava na rad turističkih agencija, od čega je utvrđeno da je 838 prijava osnovano. U 471 slučaju agencije su oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama u ukupnoj vrednosti od skoro 21 milion dinara.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, do sada je 28 turističkih agencija izgubilo licencu, a vlasnici dve agencije su uhapšeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik