Od turizma 140 miliona prihoda

Bez autora
Aug 16 2012

Prihodi od turizma u prvoj polovini godine iznose 140 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Očekivani prihodi za cijelu ovu godinu iznose oko 700 miliona EUR, što je na nivou prošle. Iz Ministarstva su naveli da je Crnu Goru tokom prvih pola godine posjetilo 318,16 hiljada turista, 6,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Turisti su u tom periodu ostvarili oko 1,68 miliona noćenja, što je sedam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. U Crnoj Gori boravi 127,15 hiljada gostiju, jedan odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U strukturi noćenja stranih turista, kako je navedeno, najviše su zastupljeni gosti iz Rusije 32,8 odsto, Srbije 25 odsto, Bosne i Hercegovine 7,3 odsto, Ukrajine 4,6 odsto, Kosova 2,8 odsto, Poljske 2,5 odsto, Njemačke 2,3 odsto, Velike Britanije 1,8 odsto i Bjelorusije 1,5 odsto...

Od turizma 140 miliona prihodaPrihodi od turizma u prvoj polovini godine iznose 140 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Očekivani prihodi za cijelu ovu godinu iznose oko 700 miliona EUR, što je na nivou prošle.

Iz Ministarstva su naveli da je Crnu Goru tokom prvih pola godine posjetilo 318,16 hiljada turista, 6,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Turisti su u tom periodu ostvarili oko 1,68 miliona noćenja, što je sedam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

"U Crnoj Gori boravi 127,15 hiljada gostiju, jedan odsto više u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U strukturi noćenja stranih turista, kako je navedeno, najviše su zastupljeni gosti iz Rusije 32,8 odsto, Srbije 25 odsto, Bosne i Hercegovine 7,3 odsto, Ukrajine 4,6 odsto, Kosova 2,8 odsto, Poljske 2,5 odsto, Njemačke 2,3 odsto, Velike Britanije 1,8 odsto i Bjelorusije 1,5 odsto.

Veći broj turista, u odnosu na prošlu godinu, evidentiran je i iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Švedske, Turske, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Novog Zelanda.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da sezonu karakteriše dobra posjećenost crnogorskih nacionalnih parkova, ali i bolja naplata boravišne takse.

"Na budvanskoj rivijeri, gdje imamo najviše smještajnih objekata, do kraja jula mjeseca naplaćeno je oko 640 hiljada EUR boravišne takse, 24 odsto više u odnosu na prethodne godine", kazali su u Ministarstvu.

Kako su kazali, trenutna popunjenost hotela je znatno bolja u odnosu na prošlu godinu, kao i buking.

"Na osnovu toga, opravdano, sa velikim optimizmom, očekujemo i dobru postsezonu, odnosno predviđanja su da će sezona trajati do početka novembra i da ćemo zabilježiti rast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu", naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podjetili da je globalna televizijska mreža CNN prezentovala rezultate istraživanja crnogorske turističke kampanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji od 20. do 30. marta.

Istraživanje je, kako su naveli, pokazalo da se bilježi rast interesovanja za spotove crnogorske turističke destinacije 40 odsto, bolja informisanost, a sa tim je i svijest o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji porasla 180 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik