Odabrana najbolja ponuda za izradu tehničke dokumentacije

Bez autora
Feb 07 2011

Stanovnici i gosti Palića gotovo ne pamte kada su se poslednji put kupali i čistom jezeru. Zagađenost vode ovog najvećeg vojvođanskog jezera postala je hronična tema kada god se o Paliću povede reč, pogotovo u kontekstu plana njegovog turističkog razvoja, koji je Vlada Srbije pre nekoliko godina usvojila kao jedan od prioritetnih u oblasti domaćeg turizma. U prethodne dve godine obale jezera bile su „okićene“ tablama upozorenja da kupanje nije preporučljivo, a u dva navrata dogodio se i masovni pomor ribe, koji se merio tonama uginulih karaša. A dokle se stiglo u poslu sanacije i revitalizacije jezera objasnio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić prilikom otvaranja stručnog skupa o otpadnim vodama u Subotici, naglašavajući da je stanje Palićkog jezera mnogo bolje nego pre dve godine...

Odabrana najbolja ponuda za izradu tehničke dokumentacijeStanovnici i gosti Palića gotovo ne pamte kada su se poslednji put kupali i čistom jezeru.

Zagađenost vode ovog najvećeg vojvođanskog jezera postala je hronična tema kada god se o Paliću povede reč, pogotovo u kontekstu plana njegovog turističkog razvoja, koji je Vlada Srbije pre nekoliko godina usvojila kao jedan od prioritetnih u oblasti domaćeg turizma.

U prethodne dve godine obale jezera bile su „okićene“ tablama upozorenja da kupanje nije preporučljivo, a u dva navrata dogodio se i masovni pomor ribe, koji se merio tonama uginulih karaša. A dokle se stiglo u poslu sanacije i revitalizacije jezera objasnio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić prilikom otvaranja stručnog skupa o otpadnim vodama u Subotici, naglašavajući da je stanje Palićkog jezera mnogo bolje nego pre dve godine.

- Najzad se došlo do konkretnog rešenja i studija koje su bile preduslov da se krene u potragu za novcem u projektu čišćenja jezera... Verujem da ćemo zahvaljujući prečistaču uspeti da smanjimo ulivanje svih onih supstanci koje su dovele do zagađenja i da ćemo kroz druge mere sprečiti ulivanje štetnih materija koje dolaze iz poljoprivrede. Poboljšanju stanja jezera doprinelo je i upumpavanje sveže vode, ali se trajno rešenje mora naći kroz ozbiljnu investiciju. Za to je deo novca obezbeđen, a deo ćemo obezbediti ove godine kroz saradnju sa stranim ambasadama i međunarodnim organizacijama - rekao je ministar Dulić, najavljujući intenzivne aktivnosti narednih godina na čišćenju jezerske vode, a u tu svrhu će se, kako je rekao, „primenjivati nekoliko različitih metoda, pre svega za odmuljavanje vode“.

Inače, u septembru 2009. godine prvi put se sastala radna grupa za pripremu projekta ekološke sanacije i odmuljavanje jezera Palić, kada je potpisan i ugovor između Grada i Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ o izradi tehničke dokumentacije i analize o stanju vode i mogućim metodama sanacije, odnosno čišćenja i remedijacije mulja iz jezera. Tada je objavljeno i da je taj ugovor vredan 14,7 miliona dinara. Pre oko dva meseca saopšteno je da je Institut „Jaroslav Černi“ dao najbolju ponudu za izradu tehničke dokumentacije za potrebe čišćenja jezera Palić, a ugovorena vrednost usluge iznosi 24,780 miliona dinara. Rok za izradu dokumentacije je 190 dana.

A nakon više meseci pregovaranja, slovenačka kompanija „Terme Olimija“, koja se bavi banjskim turizmom, odustala je od namere da investira u realizaciju master plana o izgradnji banje Palić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik