Održivost šansa za srpski turizam

Bez autora
Nov 16 2010

Održivost, kao trend u svetskom hotelijerstvu, može biti šansa za srpski turizam, koji je do sada bio izvan međunarodne konkurencije i stoga ostvario skroman rezultat od 865 miliona dolara u 2009. godini, što je tek dva posto BDP. U svetu se otvori 3000 hotela godišnje. U Srbiji ima 249 registrovanih hotela, ali je 70 posto sa samo dve ili tri zvezdice, 17 posto sa četiri zvezdice i tek osam hotela sa pet zvezdica. Primena standarda održivih hotela mogla bi da bude šansa u procesu obnove postojećih i izgradnje novih hotelskih kapaciteta u Srbiji. Kod ulaganja u turizam treba imati na umu da je danas turista aktivan i mobilan, i da traži drugačije turističke proizvode, a očekuje da mu hotel obezbedi potreban servis. Bilansi govore da je primena ekoloških standarda i novih tehnologija, kakve su na primer ekološke sijalice u hotelima, dovela do velikih ušteda. Takođe, postoje i fondovi koji pomažu hotelima da implementiraju ekološke i druge standarde održivog razvoja hotela.

Održivost šansa za srpski turizamOdrživost, kao trend u svetskom hotelijerstvu, može biti šansa za srpski turizam, koji je do sada bio izvan međunarodne konkurencije i stoga ostvario skroman rezultat od 865 miliona dolara u 2009. godini, što je tek dva posto BDP.

U svetu se otvori 3000 hotela godišnje. U Srbiji ima 249 registrovanih hotela, ali je 70 posto sa samo dve ili tri zvezdice, 17 posto sa četiri zvezdice i tek osam hotela sa pet zvezdica. Primena standarda održivih hotela mogla bi da bude šansa u procesu obnove postojećih i izgradnje novih hotelskih kapaciteta u Srbiji.
 
Kod ulaganja u turizam treba imati na umu da je danas turista aktivan i mobilan, i da traži drugačije turističke proizvode, a očekuje da mu hotel obezbedi potreban servis. Bilansi govore da je primena ekoloških standarda i novih tehnologija, kakve su na primer ekološke sijalice u hotelima, dovela do velikih ušteda. Takođe, postoje i fondovi koji pomažu hotelima da implementiraju ekološke i druge standarde održivog razvoja hotela.
 
Kvalitet usluge u hotelima i restoranima je od presudnog značaja da li će se gost vratiti u našu zemlju, a to je sistem koji treba da radi kao švajcarski sat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik