“Plava zastavica” Adi Ciganliji

Bez autora
Jun 04 2012

Beogradska Ada Ciganlija i zvanično je dobila prestižno međunarodno priznanje “Plava zastava” (Blue flag) za kvalitet plaže Savskog jezera. Ada Ciganlija podnela je kandidaturu za dobijanje “Plave zastave” u junu prošle godine. Odluku o dodeli “Plave zastave” Adi Ciganliji doneo je Međunarodni žiri Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine na redovnom godišnjem zasedanju u Kopenhagenu na kojem je pored Ade Ciganlije priznanje dodeljeno plažama i marinama severne zemljine hemisfere koje su podnele aplikaciju za dobijanje sertifikata. Ovim velikim priznanjem Adi Ciganliji, Srbija je dobila svoju prvu “Plavu zastavu” čime se pridružila brojnim zemljama širom planete koje su uključene u ovaj program. “Plava zastava” za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom.

Prva “Plava zastavica” Adi CiganlijiBeogradska Ada Ciganlija i zvanično je dobila prestižno međunarodno priznanje “Plava zastava” (Blue flag) za kvalitet plaže Savskog jezera. Ada Ciganlija podnela je kandidaturu za dobijanje “Plave zastave” u junu prošle godine.

Odluku o dodeli “Plave zastave” Adi Ciganliji doneo je Međunarodni žiri Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine na redovnom godišnjem zasedanju u Kopenhagenu na kojem je pored Ade Ciganlije priznanje dodeljeno plažama i marinama severne zemljine hemisfere koje su podnele aplikaciju za dobijanje sertifikata. Ovim velikim priznanjem Adi Ciganliji, Srbija je dobila svoju prvu “Plavu zastavu” čime se pridružila brojnim zemljama širom planete koje su uključene u ovaj program.

“Plava zastava” za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom.

Za obeležje “Plava zastava” mogu se prijaviti plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i poštovanje međunarodnih standarda, a odnose se na kvalitet vode koji mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije, obrazovanje i vaspitanje za održivi razvoj i informisanje javnosti, upravljanje zaštitom životne sredine i bezbednost i prateće usluge.

Intelektualni vlasnik “Plave zastave” i međunarodni rukovodilac ovog programa je Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine (Foundation for Environmental Education - FEE), čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski Savet 1981. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik