Poček do decembra

Bez autora
Aug 01 2012

U većini turističkih agencija u Srbiji moguće je aranžman platiti čekovima na rate ali za razliku od prethodnih godina poslednja rata mora da bude isplaćena najkasnije do 15. decembra. Pojedini zaračunavaju kamatu na preostali dug od jedan do dva odsto, uz obavezno plaćanje akontacije a u iznosu od 30 do 40 odsto ukupnog računa. Još jedna od pogodnosti koje se mahom nude za krizna vremena su i administrativne zabrane uz naravno preduslov da je firma potpisala poseban ugovor sa turističkom agencijom. Dok trgovci nude odloženo plaćanje i do 200 dana, u aktuelnoj turističkoj sezoni zbog finansijske neizvesnosti i promene kursa evra agencije se u ovom trenutku ne usuđuju da kao ranijih godina ponude poček na godinu dana. I pored toga ovaj vid plaćanja je najzastupljeniji, ističu zaposleni u turističkim agencijama. Mogućnost da iznos podele na 12 jednakih rata imali su samo oni koji su aranžmane odabrali i uplatili u januaru, ali je to ipak manji deo klijenata.

Poček do decembraU većini turističkih agencija u Srbiji moguće je aranžman platiti čekovima na rate ali za razliku od prethodnih godina poslednja rata mora da bude isplaćena najkasnije do 15. decembra, pokazuje istraživanje „Potrošača”.

Pojedini zaračunavaju kamatu na preostali dug od jedan do dva odsto, uz obavezno plaćanje akontacije a u iznosu od 30 do 40 odsto ukupnog računa. Još jedna od pogodnosti koje se mahom nude za krizna vremena su i administrativne zabrane uz naravno preduslov da je firma potpisala poseban ugovor sa turističkom agencijom.

Dok trgovci nude odloženo plaćanje i do 200 dana, u aktuelnoj turističkoj sezoni zbog finansijske neizvesnosti i promene kursa evra agencije se u ovom trenutku ne usuđuju da kao ranijih godina ponude poček na godinu dana. I pored toga ovaj vid plaćanja je najzastupljeniji, ističu zaposleni u turističkim agencijama. Mogućnost da iznos podele na 12 jednakih rata imali su samo oni koji su aranžmane odabrali i uplatili u januaru, ali je to ipak manji deo klijenata.

– Vezali smo poslednji ček za kraj fiskalne godine. Celokupna finansijska situacija je takva da nemamo mogućnost da ponudimo nešto više – odgovor je koji smo dobili u većini agencija na pitanje zašto ove godine nisu ponudili klijentima mogućnost dužeg počeka.

U agenciji „Relaks” međutim omogućavaju otplatu do 12 mesečnih rata. 

Kako nam je rečeno izlaze na ovaj način u susret klijentima.

– Uz kvalitet aranžmana i kredibilitet agencije naravno da je ta pogodnost nešto što opredeljuje ljude u izboru agencije – kaže Zoran Naskovski, izvršni direktor u turističkoj agenciji „Relaks”.

Povoljnije van sezone

Informacija za one koji čekaju obaranje cena i rezervaciju u terminu last minit je da se ove godine ne očekuju značajnija pojeftinjenja, bar ne za aktuelnu Grčku. Povoljnijim uslovima eventualno mogu da se nadaju oni koji ove godine planiraju da otputuju za Egipat, Tunis ili Tursku.

– Marže su ionako niske tako da ne očekujemo previše niske cene za vansezonu u Grčkoj. Ali pojeftinjenja će biti za Egipat i Tunis. Mada uvek ima „dampera” koji će raditi i za najminimalniju zaradu – ističu u jednoj agenciji sa dugogodišnjim iskustvom. Oni tvrde da je ove sezone oko tridesetak odsto od ukupnog broja planiranih klijenata kupilo aranžman početkom godine kada su cene i uslovi bili najbolji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik