Počeli razgovori BH Airlinesa sa TT Airlinesom

Bez autora
Oct 23 2012

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić razgovarao je jučer u Sarajevu s predstavnicima turske aviokompanije Tarhan Tower (TT) Airlines iz Istanbula koja je zainteresovana za strateško partnerstvo sa federalnim avioprevoznikom BH Airlinesom. Turci su zainteresovani za kupovinu 49 posto dionica BH Airlinesa koje su donedavno bile u vlasništvu Turkish Airlinesa. Ovo je bio preliminarni sastanak bez konkretnog dogovora. Turci su poslije posjetili BH Airlines kako bi vidjeli šta kupuju. Ima stvari koje su i meni nejasne. Predstavnici TT Airlinesa su se interesovali da li BH Airlines ima još ikakve veze sa Turkish Airlinesom.

Počeli razgovori BH Airlinesa sa TT AirlinesomFederalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić razgovarao je jučer u Sarajevu s predstavnicima turske aviokompanije Tarhan Tower (TT) Airlines iz Istanbula koja je zainteresovana za strateško partnerstvo sa federalnim avioprevoznikom BH Airlinesom.

Ministar Bijedić za Oslobođenje je nakon sastanka rekao da su Turci zainteresovani za kupovinu 49 posto dionica BH Airlinesa koje su donedavno bile u vlasništvu Turkish Airlinesa.

- Ovo je bio preliminarni sastanak bez konkretnog dogovora. Turci su poslije posjetili BH Airlines kako bi vidjeli šta kupuju. Ima stvari koje su i meni nejasne. Predstavnici TT Airlinesa su se interesovali da li BH Airlines ima još ikakve veze sa Turkish Airlinesom, kaže Bijedić.

Ponudili dva aviona

Ministar Bijedić nije nam mogao precizno odgovoriti šta Vlada FBiH kao vlasnik većinskog paketa dionica traži od potencijalnog strateškog partnera. Poznato je tek da federalne vlasti ne žele prodati kontrolni paket dionica.

- Ne želimo da nam dođu neki avanturisti, poput naših bivših partnera. Nakon ovog sastanka mogu reći da nismo nezadovoljni, ali da nismo ni najzadovoljniji. Nisam uspio dokučiti koje su ambicije TT Airlinesa, kao ni to koja je njihova vizija razvoja BH Airlinesa, naglasio je Bijedić, dodajući kako su Turci ponudili da u sklopu partnerstva sa BH Airlinesom uvedu dva aviona tipa mcdonnell douglas MD-82.

Nastavak razgovora

Osim TT Airlinesa, za ulazak u strateško partnerstvo s BH Airlinesom još su zainteresovani libijski Buraq Air, turski Atlas Jet i malezijska kompanija Air Asia. Bijedić kaže da bi sastanci sa predstavnicima ovih aviokompanija mogli uslijediti u narednim danima.

Vlada FBiH i BH Airlines ljetos su raskinuli ugovor o strateškom partnerstvu sa Turkish Airlinesom, koji je četiri godine bio suvlasnik federalne aviokompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik