Podeljeno još 60.000 vaučera za odmor u Srbiji

Bez autora
Jun 04 2020

Teško je reći da će u ovoj turističkoj godini neko profitirati, ali vaučeri za odmor u Srbiji će sigurno mnogima pomoći da makar malo saniraju gubitke u ostatku sezone.

Zbog celokupne situacije, struktura građana koji su se odlučili za vaučere jeste drugačija – više je zaposlenih, a manje penzionera koji su ranijih godina bili dominantni korisnici ovakvog odmora, kaže za „Politiku” Rasim Ljajić, ministar trgovine turizma i telekomunikacija.

U Srbiji je, da podsetimo, početkom godine podeljeno 160.000 vaučera za odmor u Srbiji, a do juče i još 60.000 vaučera od dodatno odobrenih 400.000. Osim zaposlenih koji su se odlučili za subvencionisani odmor, među korisnicima je i tri odsto studenata koji su nedavno uvršteni među one koji imaju pravo da koriste vaučere.

– Dva su razloga što je ovog puta među korisnicima više zaposlenih. Prvi je virus i njegove posledice koje su mnoge penzionere zadržale kod kuće, a drugi to što smo pomerili gornju granicu primanja na 70.000 dinara, pa sada i mnogi zaposleni mogu da konkurišu za dobijanje vaučera – kaže Ljajić. Prema podacima resornog ministarstva, ove godine se oko 1.800 objekata u Srbiji prijavilo i ponudilo svoj smeštaj za subvencionisani odmor uz vaučere.

Od 2014. godine kada je doneta uredba o uvođenju vaučera za subvencionisani odmor, najviše koristi imali su turistički centri u unutrašnjosti zemlje. Na listi mesta nisu bili Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, ali zato jesu mnoga neotkrivena turistička mesta širom Srbije koja su se poslednjih godina zahvaljujući vaučerima dodatno razvila.

– Naša prvobitna ideja se odnosila upravo na to – da turistički razvijamo unutrašnjost i manje poznate potencijale zemlje. Drugi cilj je bio da produžimo turističku sezonu, što smo i uspeli jer smo vrlo brzo u banjama imali goste i u oktobru i novembru. Naš treći cilj je bio da i ljudima sa manjim primanjima omogućimo da se odmaraju, i to po beneficiranim cenama u svojoj zemlji – objašnjava ministar Ljajić.

Na pitanje ko je najviše profitirao kada je reč o vrsti objekata, budući da se hotelijeri žale kako neće imati mnogo koristi od turista koji koriste vaučere, ministar kaže da je to ove godine malo teže proceniti.

– Ranije su to bili uglavnom vlasnici manjih objekata, manji privredni subjekti i ugostitelji u Srbiji, kao i etno-sela. Uz dodatnih 400.000 vaučera koje smo odobrili, uvrštena su i četiri grada, Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, pa će sigurno biti drugačija slika. Najvažnije je da smanjimo ukupne gubitke – kaže ministar trgovine.

Za razliku od ranijih godina kada smo u velikim gradovima imali najviše stranih gostiju, do kraja sezone ih, kako kažu, ne očekuju, osim u vreme velikih manifestacija poput Guče i Egzita kada se može dogoditi da Srbiju poseti više gostiju iz regiona.

– Praviti strategiju na stranim gostima u ovom trenutku je promašena priča, ako ih bude, naravno, biće prijatno iznenađenje – zaključuje Ljajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik