Podsticanje razvoja banjskog turizma u Vojvodini

Bez autora
Dec 12 2012

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova obezbedio je 13 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj banjskog turizma u vojvođanskim opštinama. Tim povodom, danas su u hotelu Premijer Akva, Vrdnik, u prisustvu resornog pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina, potpisani ugovori sa predstavnicima Grada Zrenjanina i opština Kanjiža, Inđija, Irig i Apatin, u kojima je razvijen banjski turizam. Cilj je da se unapredi konkurentnost vojvođanske turističke ponude na domaćem i inostranom tržištu, jačanjem kapaciteta banjskog turizma, koji ima veliki potencijal. Akcenat je, ovoga puta, stavljen na Banju Vrdnik, zbog toga što je ovde pre nekoliko meseci otvoren hotel A kategorije, Premijer Akva, čime su mesto Vrdnik, Srem i Vojvodina dobili šansu za razvoj visokog turizma. Banja Vrdnik je dobila 6 miliona dinara, a sredstva će biti usmerena na uvođenje dodatnih sadržaja, u cilju razvoja zdravstvenog turizma, po kojem je Vrdnik prepoznatljiv. Tako će biti izgrađen fitnes centar na otvorenom, potom osvetljene turističke staze i podignuta trim staza.

Podsticanje razvoja banjskog turizma u VojvodiniPokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova obezbedio je 13 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj banjskog turizma u vojvođanskim opštinama. Tim povodom, danas su u hotelu Premijer Akva, Vrdnik, u prisustvu resornog pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina, potpisani ugovori sa predstavnicima Grada Zrenjanina i opština Kanjiža, Inđija, Irig i Apatin, u kojima je razvijen banjski turizam.

Cilj je da se unapredi konkurentnost vojvođanske turističke ponude na domaćem i inostranom tržištu, jačanjem kapaciteta banjskog turizma, koji ima veliki potencijal.

Vasin je istakao da 13 miliona dinara svakako nije dovoljno, ali da je to samo početak ulaganja u ravoj tog vida turizma.

Akcenat je, ovoga puta, stavljen na Banju Vrdnik, zbog toga što je ovde pre nekoliko meseci otvoren hotel A kategorije, Premijer Akva, čime su mesto Vrdnik, Srem i Vojvodina dobili šansu za razvoj visokog turizma. Banja Vrdnik je dobila 6 miliona dinara, a sredstva će biti usmerena na uvođenje dodatnih sadržaja, u cilju razvoja zdravstvenog turizma, po kojem je Vrdnik prepoznatljiv. Tako će biti izgrađen fitnes centar na otvorenom, potom osvetljene turističke staze i podignuta trim staza.

Banje u Apatinu, Kanjiži i Slankamenu dobile su po 1,8 miliona dinara za renoviranje, odnosno za kupovinu novog nameštaja, čime će smeštajni kapaciteti biti podignuti na daleko viši nivo od trenutnog. Banja Rusanda u Melencima dobila je 1,5 miliona dinara za postavljanje solarnih kolektora na krov zgrade, čime će se poboljšati energetska situacija i obezbediti grejanje vode.

Vasin je istakao da će sa aktivnostima na podizanju konkurentske sposobnosti banja, u cilju razvoja turizma u pokrajini, nastaviti i naredne godine.

Pored toga, u 2013. godini, revidiraće se strategija turizma Vojvodine kako bi se podstakle oblasti u kojima zaista postoji razvojna šansa. Vojvodina je, što se tiče prirodnih lepota prilično ograničena, pa je njena glavna vrednost ono što su ljudi sagradili - manastiri, tvrđave, spomenici i što proizvedu.

Vasin je dodao da će akcenat biti na razvoju vinskog turizma, kroz formiranje evropskih vinskih puteva koji će prolaziti kroz Vojvodinu, potom verskog turizma, salašarskog i gastronomskog turizama.

Turistička ponuda u Vojvodini, u narednoj godini, posebno će se usmeriti u pravcu banjskog turizma, jer je priroda dala geotermalne izvore energije, blago koje do sada nije dovoljno iskorišćena, a koja je jedna od najvećih razvojnih šansi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik