Porast putovanja

Bez autora
Mar 18 2012

Sedamdeset i dva posto evropskih građana putovalo je nekamo na odmor 2011, a ove ih godine to ima namjeru učiniti još više, bilo da se radi o kraćim putovanjima ili dužem odlasku na godišnji odmor. To su rezultati istraživanja Eurobarometra o stajalištima Evropljana prema turizmu, koje također baca svjetlo na ono što građani EU najviše cijene kada se odlučuju za određenu destinaciju, kao i na njihove navike kada se radi o putovanjima. Intervjui su provedeni telefonski između 10. i 14. januara ove godine u 27 zemalja EU, te u Hrvatskoj, Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu. Evropski građani najviše vole ostati u svojoj zemlji - Turci su na prvom mjestu, njih 91 posto odlučuje se za Tursku, potom Grci (80 posto), Bugari (77 posto), Talijani (74 posto) i Hrvati (73 posto). Nakon vlastite zemlje, evropski građani preferiraju neku drugu zemlju EU. Odlazak izvan EU najčešći je u Sloveniji i Srbiji. Isključujući odgovore onih koji su odmor proveli u svojoj zemlji, najposjećenije zemlje 2011. bile su Španija, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Porast putovanjaSedamdeset i dva posto evropskih građana putovalo je nekamo na odmor 2011, a ove ih godine to ima namjeru učiniti još više, bilo da se radi o kraćim putovanjima ili dužem odlasku na godišnji odmor.

To su rezultati istraživanja Eurobarometra o stajalištima Evropljana prema turizmu, koje također baca svjetlo na ono što građani EU najviše cijene kada se odlučuju za određenu destinaciju, kao i na njihove navike kada se radi o putovanjima. Intervjui su provedeni telefonski između 10. i 14. januara ove godine u 27 zemalja EU, te u Hrvatskoj, Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu.

Evropski građani najviše vole ostati u svojoj zemlji - Turci su na prvom mjestu, njih 91 posto odlučuje se za Tursku, potom Grci (80 posto), Bugari (77 posto), Talijani (74 posto) i Hrvati (73 posto). Nakon vlastite zemlje, evropski građani preferiraju neku drugu zemlju EU. Odlazak izvan EU najčešći je u Sloveniji i Srbiji.

Isključujući odgovore onih koji su odmor proveli u svojoj zemlji, najposjećenije zemlje 2011. bile su Španija, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Polovina onih koji nisu išli na odmor 2011. navela je za to finansijske razloge. Takvih je najviše u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj i Rumuniji, a najmanje u Austriji, Danskoj i Finskoj. Većina u gotovo svim zemljama uključenim u istraživanje kazala je da i ove godine ima namjeru ići na odmor. Najveći postotak njih zabilježen je u Danskoj i Finskoj (89 posto), Njemačkoj i Norveškoj (87 posto) te Austriji (86 posto).

Što se tiče planova za ovu godinu, putovanje u vlastitoj zemlji ponovno je najpopularnije Grcima, Turcima, Hrvatima i Bugarima. Kada se radi o zemljama koje građani namjeravaju posjetiti, a nisu njihove vlastite, najpopularnije destinacije su Špaija, Italija, Francuska, Grčka, Austrija, Njemačka i Velika Britanija. Većina građana EU voli si sama organizirati putovanja: 53 posto rezervira smještaj preko interneta. Kao informirani potrošači, 49 posto njih organizira samostalno i različite elemente putovanja radije nego da uzima paket-aranžmane.

Za putovanja i dalje se oslanjaju na preporuke obitelji i prijatelja oko toga kamo ići. To je relevantno za 52 posto evropskih putnika, više nego internetske stranice, čije upute i preporuke slijedi njih 40 posto.

Na putovanja se uglavnom ide automobilima i motorima i taj je način prevoza 2011. koristilo 78 posto onih koji su putovali, mnogo više nego 2010. (44 posto). Godina 2011. zabilježila je i neznatno povećanje korištenja zrakoplova u usporedbi s 2010. (46 naspram 39 posto).

Evropljani na putovanjima traže odmor i rekreaciju: 48 posto onih koji su išli na odmor 2011. imali su u vidu taj cilj, više nego u 2010. Na drugom mjestu su sunce i plaža, a na trećem posjet obitelji i prijateljima.

Ono što bi Evropljane potaknulo da ponovno posjete isto mjesto su prirodne ljepote i kvalitet usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik