Poštujte carinske propise i neće biti gužve

Bez autora
Mar 31 2010

Uprava carina apelovala je na građane koji će putovati u inostranstvo ili doputovati u Srbiju, povodom predstojećih praznika, da poštuju carinsku proceduru kako bi zadržavanja na graničnim prelazima bila što kraća. Po važećim propisima, u putničkom prometu može u takozvanom skraćenom postupku, da se uveze i ocariniti roba vrednosti do 3.000 evra prilikom svakog putovanja. Carinska stopa u ovom slučaju je jedinstvena i iznosi deset odsto vrednosti robe što, uz porez na dodatu vrednost od 18 odsto i druge takse, čini oko 32 odsto vrednosti robe. U Srbiju se, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića, dok su posebne dozvole potrebne za životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce i za biljke i amaterske radio-stanice.

Poštujte carinske propise i neće biti gužveUprava carina apelovala je na građane koji će putovati u inostranstvo ili doputovati u Srbiju, povodom predstojećih praznika, da poštuju carinsku proceduru kako bi zadržavanja na graničnim prelazima bila što kraća.

Po važećim propisima, u putničkom prometu može u takozvanom skraćenom postupku, da se uveze i ocariniti roba vrednosti do 3.000 evra prilikom svakog putovanja.

Carinska stopa u ovom slučaju je jedinstvena i iznosi deset odsto vrednosti robe što, uz porez na dodatu vrednost od 18 odsto i druge takse, čini oko 32 odsto vrednosti robe, stoji u saopštenju Uprave carina.

U Srbiju se, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića, dok su posebne dozvole potrebne za životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce i za biljke i amaterske radio-stanice.

Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije, kao i piratsku robu - plagijate, navodi se u saopštenju.

Putnici treba da na graničnim prelazima koriste "zeleni kontrolni prolaz" tamo gde on postoji, ukoliko ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina.

Građanima se savetuje da ne nose komercijalnu robu, niti robu u ime neke druge osobe i podseća da je unos deviza u Srbiju slobodan, dok se iz zemlje može izneti do 10.000 evra.

Iz Carine apeluju na građane da iskoristite svoje pravo i da sve što odstupa od navedenog prijave na telefon Otvorene carinske linije 064/732, ili na telefon Odeljenja Unutrašnje kontrole 011/ 311-73-10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik