Povećan broj turista

Bez autora
Dec 24 2012

Za prvih deset mjeseci ove godine zabilježen je porast broja posjeta gostiju u gradu na Vrbasu, a predstavnici Turističke organizacije grada vjeruju da će poslije sumiranja rezultata sezona biti bolja u odnosu na prethodnu. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji kod nas i u okruženju, zabilježen je simboličan porast dolazaka od 0,45 odsto. S druge strane, zabilježen je pad noćenja za 1,8 odsto, ali vjerujem da će ova dva mjeseca do kraja godine, za koje nemamo evidentirane podatke, sigurno biti pozitivna i nadoknaditi pad kada su u pitanju noćenja. Najviše dolazaka i noćenja gostiju bilježi se tokom proljeća i jeseni, ali vjeruju da onih pravih turista, koji dolaze u naš grad da se odmore ili posjete istorijske spomenike i druge destinacije, ima najviše zimi i ljeti. Teško je reći na osnovu tih podataka ko je turista ili je došao da obavi neki posao, na seminar ili je došao da se odmori, ali može se pretpostaviti da, ipak, zimi i ljeti ima više turista u pravom smislu riječi.

Povećan broj turistaZa prvih deset mjeseci ove godine zabilježen je porast broja posjeta gostiju u gradu na Vrbasu, a predstavnici Turističke organizacije grada vjeruju da će poslije sumiranja rezultata sezona biti bolja u odnosu na prethodnu.

- Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji kod nas i u okruženju, zabilježen je simboličan porast dolazaka od 0,45 odsto. S druge strane, zabilježen je pad noćenja za 1,8 odsto, ali vjerujem da će ova dva mjeseca do kraja godine, za koje nemamo evidentirane podatke, sigurno biti pozitivna i nadoknaditi pad kada su u pitanju noćenja - rekao je viši stručni saradnik TOBL-a Mladen Šukalo.

Prema njegovim riječima, najviše dolazaka i noćenja gostiju bilježi se tokom proljeća i jeseni, ali vjeruju da onih pravih turista, koji dolaze u naš grad da se odmore ili posjete istorijske spomenike i druge destinacije, ima najviše zimi i ljeti.

- Teško je reći na osnovu tih podataka ko je turista ili je došao da obavi neki posao, na seminar ili je došao da se odmori, ali može se pretpostaviti da, ipak, zimi i ljeti ima više turista u pravom smislu riječi - istakao je  Šukalo.

Iako TOBL ne organizuje turističke obilaske, u ovoj organizaciji preporučuju gostima da obiđu istorijske spomenike u centru grada, tvrđavu Kastel, banjalučku Tržnicu, Trg Krajine, Gospodsku ulicu, Banski dvor i zgradu banske uprave, Hram Hrista Spasitelja, Palatu Republike, Narodno pozorište RS… Pored toga, turisti još mogu da se upoznaju sa istorijom Arhiva RS, odnosno Carske kuće, da obiđu džamiju Ferhadiju, rimokatoličku crkvu Sveta Bonaventura, staru željezničku stanicu, odnosno Muzej savremene umjetnosti RS.

- Van grada posebno je zanimljivo panoramsko razgledanje grada i spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu na Banj brdu, trapistički samostan “Marija Zvijezda” u Delibašinom selu, Krupa na Vrbasu, slapovi  i manastir, zatim rafting, biciklizam, hajking i vožnja dajakom. Imamo ponudu u etno-turizmu koja se sastoji od obilaska etno-kuće, druženja sa mještanima i upoznavanja sa običajima kao što su babine, dovođenje mlade u kuću ili slava - naveo je Šukalo.

Ističe da je teško reći koja od znamenitosti ostavlja najviše utisaka na turiste.

- To je individualno i zavisi od afiniteta svakog posebno. Pokušali smo da uradimo anketni upitnik u vezi sa tom temom, ali nismo dobili povratne informacije, a one bi bile veoma značajne za buduće planiranje razvoja turizma - naglasio je Šukalo i istakao da turisti iz drugih zemalja ne propuštaju priliku da probaju tradicionalnu kuhinju.

Isplativost

U TOBL-u ističu da je turizam grana privrede kojoj treba posvetiti više pažnje, što bi se i te kako isplatilo.

- Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ne bilježimo veći pad  posjeta, a turizam u Banjaluci može biti značajan faktor za prevazilaženje krize - ističe Šukalo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik