Preko međe idemo sve ređe

Bez autora
Mar 13 2012

Mada najnoviji podaci MUP govore da je u 2011. granicu Srbije izlazeći iz zemlje prešlo 2.104.550 naših državljana, mi smo i dalje jedan od naroda koji najmanje putuje u Evropi. Ipak, uprkos lošim prošlogodišnjim prognozama da će interesovanje za inostrane destinacije opasti, kada je MUP sabrao podatke, proizilazi da je u odnosu na 2010. više putovalo 255.000 ljudi, jer državnu među je pre dve godine prešlo 1.850.220 naših ljudi. Najviše građana u poslednje tri godine prelazi granicu prema Mađarskoj, da bi išli dalje u zemlje EU. Slede Hrvatska i Makedonija, preko koje idu turisti u Grčku. Tek za njima su Republika Srpska, Crna Gora, Bugarska i Rumunija. Zanimljivo je da je prošle godine broj putnika za skoro sve destinacije rastao između četiri i 35 odsto, dok su od liberalizacije viznog režima putovanja na crnogorsko primorje u stalnom padu. Poslednjih godina opada i pogranični saobraćaj, a sa Makedonijom on se bukvalno prepolovio.

Preko međe idemo sve ređeMada najnoviji podaci MUP govore da je u 2011. granicu Srbije izlazeći iz zemlje prešlo 2.104.550 naših državljana, mi smo i dalje jedan od naroda koji najmanje putuje u Evropi.

Ipak, uprkos lošim prošlogodišnjim prognozama da će interesovanje za inostrane destinacije opasti, kada je MUP sabrao podatke, proizilazi da je u odnosu na 2010. više putovalo 255.000 ljudi, jer državnu među je pre dve godine prešlo 1.850.220 naših ljudi.

Prema podacima MUP, najviše građana u poslednje tri godine prelazi granicu prema Mađarskoj, da bi išli dalje u zemlje EU. Slede Hrvatska i Makedonija, preko koje idu turisti u Grčku. Tek za njima su Republika Srpska, Crna Gora, Bugarska i Rumunija.

Zanimljivo je da je prošle godine broj putnika za skoro sve destinacije rastao između četiri i 35 odsto, dok su od liberalizacije viznog režima putovanja na crnogorsko primorje u stalnom padu. Poslednjih godina opada i pogranični saobraćaj, a sa Makedonijom on se bukvalno prepolovio.

Broj onih koji su letovali posredstvom turističkih agencija, članica Jute, takođe je veći, za 10 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Lane je preko ovih agencija putovalo oko 600.000 putnika iz Srbije, koji su na putovanja ukupno potrošili 675 miliona evra.

Prema nedavnom istraživanju Evrobarometra, od evropskih zemalja od nas će ovog leta na odmore putovati manje samo Bugari, dok su Grci tek za nijansu bolji. Najviše će pakovati kofere Danci, Finci i Nemci. I dok je 75 odsto žitelja EU sigurno da će se negde odmarati ovog leta (skoro polovina tvrdi da će letovati u zemaljama van EU), kod nas se za put sprema samo 45 odsto građana, ali će polovina njih sigurno ići u inostranstvo. Po tome smo odmah iza Slovenije, u kojoj će se 55 odsto ljudi odmarati van rodne grude.

Zanimljivo je i da naši državljani nisu naveli da je glavni uzrok za ostajanje kod kuće nedostatak novca. Tu je i manjak vremena i nemanje navike da putuju na produžene vikende. Za Srbe je karakteristično da putuju samo jednom godišnje, i to mahom na desetak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik