Prihodi od turizma veći 3%

Bez autora
Oct 02 2012

U prvih osam mjeseci ove godine, Crnu Goru je posjetilo 1.153.256 turista, što je 4,6% više u odnosu na isti period prethodne godine i oni su ostvarili 7.665.769 noćenja, 4% više u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine. Prihodi od turizma u prvih osam mjeseci iznose 609 miliona eura, što je 3 odsto više nego u uporednom, prošlogodišnjem periodu. U strukturi noćenja stranih turista, najviše su zastupljeni gosti iz zemalja Evropske Unije, Srbije i Rusije. U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz sljedećih zemalja: Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Njemačke, Rusije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Španije, Ukrajine, Australije, Izraela, Japana i Kanade.

Prihodi od turizma veći 3%U prvih osam mjeseci ove godine, Crnu Goru je posjetilo 1.153.256 turista, što je 4,6% više u odnosu na isti period prethodne godine i oni su ostvarili 7.665.769 noćenja, 4% više u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine.

Prihodi od turizma u prvih osam mjeseci iznose 609 miliona eura, što je 3 odsto više nego u uporednom, prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Ministarstva turizma.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše su zastupljeni gosti iz zemalja Evropske Unije, Srbije i Rusije. U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz sljedećih zemalja: Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Njemačke, Rusije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Španije, Ukrajine, Australije, Izraela, Japana i Kanade.

Prema procjeni Vlade Crne Gore, tokom 2ove godine ostvariće se 2% više noćenja, a prihodi od turizma će biti veći za oko 3% u odnosu na 2011. godinu. Ubijeđeni smo da će i post sezona biti bolja u odnosu na prethodne godine i da ćemo zabilježiti veći broj turističkih dolazaka, navode iz Ministarstva.

Crna Gora će u novembru biti domaćin kongresa Njemačkog turističkog udruženja (DRV), koje broji nekoliko hiljada najvećih njemačkih kompanija. Posjetiće nas oko 1000 predstavnika turoperatora i agencija sa ovog tržišta, avio kompanije, osiguravajuća društva i značajan broj medija iz Njemačke.

Za našu turističku destinaciju ne jenjava interesovanje i to nam ukazuje da ostvareni rezultati nijesu slučajnost i daje nam za pravo da očekujemo bolje rezultate, od nekoliko procenata, u svakom pogledu od prethodne sezone. Ovi rezultati su posebno vrijedni kada se zna da se čitava Evropa nalazi u teškoj ekonomskoj krizi a da je recesija prisutna i u našem regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik