Projekat Luštica nije ugrožen

Bez autora
Feb 15 2011

Protesti u Egiptu neće ugroziti projekat izgradnje integrisanog turističkog naselja oko zaliva Trašte u Tivtu. Projekat izgradnje integrisanog turističkog naselja firme Oraskom /Orascom/, kao i planovi za ovu godinu, neće biti ugroženi zbog protesta u Kairu. Projekat je u fazi izrade master plana, u očekivanju usvajanja detaljnih urbanističkih planova. Oraskom, koji je vlasnik 90 odsto akcija kompanije Luštica divelopment, je, kako su objasnili, švajcarska firma, a svi evropski projekti u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori, finansiraju se nezavisno od projekata u Egiptu. Kao rezultat dokapitalizacije koja je obavljena prošlog septembra, Oraskom raspolaže sredstvima za razvoj svih svojih projekata. Projekat razvoja integrisanog turističkog naselja, kako su naveli, u fazi je izrade master plana, koji predstavlja osnovu za izradu detaljnog urbanističkog plana, čiji se završetak očekuje na proljeće, u skladu sa rokovima datim u planu operacija.

Projekat Luštica nije ugroženProtesti u Egiptu neće ugroziti projekat izgradnje integrisanog turističkog naselja oko zaliva Trašte u Tivtu, saopšteno je iz kompanije Luštica divelopment.

"Projekat izgradnje integrisanog turističkog naselja firme Oraskom /Orascom/, kao i planovi za ovu godinu, neće biti ugroženi zbog protesta u Kairu. Projekat je u fazi izrade master plana, u očekivanju usvajanja detaljnih urbanističkih planova", rekli su iz Luštica divelopmenta.

Oraskom, koji je vlasnik 90 odsto akcija kompanije Luštica divelopment, je, kako su objasnili, švajcarska firma, a svi evropski projekti u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori, finansiraju se nezavisno od projekata u Egiptu.

"Kao rezultat dokapitalizacije koja je obavljena prošlog septembra, Oraskom raspolaže sredstvima za razvoj svih svojih projekata", poručili su iz Luštica divelopmenta.

Projekat razvoja integrisanog turističkog naselja, kako su naveli, u fazi je izrade master plana, koji predstavlja osnovu za izradu detaljnog urbanističkog plana, čiji se završetak očekuje na proljeće, u skladu sa rokovima datim u planu operacija.

Cilj je da se izgradi, a zatim vodi integrisano odmaralište koje nudi širok spektar kapaciteta uključujući osam hotela, 1,6 hiljada apartmana, 750 vila, centar naselja sa svim neophodnim pratećim objekatima kao što su prodavnice, škole, medicinske usluge, kao i dvije marine, sadržaji za sportove na vodi i golf teren sa 18 rupa. "Početak radova na prvoj fazi očekuje se do kraja godine", precizirali su iz kompanije.

Luštica divelopment osnovana je 2008. godine, kao džoint venčer /joint venture/ Oraskoma i Vlade Crne Gore koja ima deset odsto vlasništva. Kompanija je prošlu godinu završila sa gubitkom od 6,51 hiljadu eura, što je rezultat amortizacije osnovnih sredstava u skladu sa knjigovodstvenim standardima.

Oraskom posluje u Egiptu, Jordanu, Švajcarskoj, Maroku, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim emiratima, Omanu, Crnoj Gori i Rumuniji.

Ugovorom o kupoprodaji, koji su u oktobru 2009. potpisali Vlada i Oraskom, egipatska kompanija se obavezala da u periodu od deset godina uplaćuje za akcije po milion eura i isto toliko za zakup. Ukupna planirana investicija u tivatsku Lušticu iznosi oko 1,1 milijardu eura, a Oraskom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice.

Prema projektu Oraskoma, novi grad u zalivu Traštenići prostiraće se na površini od 6,8 miliona kvadratnih metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik