Prvih pet mjeseci - razlog za optimizam

Bez autora
Jun 24 2012

Jedno je sigurno - vrijeme ide u prilog turističkoj sezoni. Prvih pet mjeseci razlog su za optimizam. U Hrvatskoj je ostvaren veći broj dolazaka i noćenja, no tek sada dolazi ono pravo - špica sezone. Istra je opet briljirala. U prvih pet mjeseci bilo je za trećinu više gostiju nego lani. Dobri rezultati i na Kvarneru te u Dalmaciji. Na Jadranu su turisti iz cijeloga svijeta, a sve je više Britanaca. Tamošnji ljubitelji elektroničke glazbe čak su i svoj festival odlučili održati u Makarskoj. Kažu, Hrvatska je najuzbudljivija zemlja u Europi. Zabavljati se vole i Talijani, ali pitanje je koliko će ih ove godine doći na Jadran. Predviđanja nisu dobra - umjesto 39 milijuna, na odmor će ih ove godine samo 33, pa će ih i kod nas biti manje. To je za naš turizam i prijetnja, ali i izazov. Ali zato su nam Nijemci i Austrijanci i dalje vjerni. Već ih je neusporedivo više nego lani. A najviše novih gostiju dolazi iz Poljske i Japana.

Prvih pet mjeseci - razlog za optimizamJedno je sigurno - vrijeme ide u prilog turističkoj sezoni. Prvih pet mjeseci razlog su za optimizam. U Hrvatskoj je ostvaren veći broj dolazaka i noćenja, no tek sada dolazi ono pravo - špica sezone.

Istra je opet briljirala. U prvih pet mjeseci bilo je za trećinu više gostiju nego lani. Dobri rezultati i na Kvarneru te u Dalmaciji.

Na Jadranu su turisti iz cijeloga svijeta, a sve je više Britanaca. Tamošnji ljubitelji elektroničke glazbe čak su i svoj festival odlučili održati u Makarskoj. Kažu, Hrvatska je najuzbudljivija zemlja u Europi.

Zabavljati se vole i Talijani, ali pitanje je koliko će ih ove godine doći na Jadran. Predviđanja nisu dobra - umjesto 39 milijuna, na odmor će ih ove godine samo 33, pa će ih i kod nas biti manje. Kako je naveo Veljko Ostojić, ministar turizma, to je za naš turizam i prijetnja, ali i izazov.

Ali zato su nam Nijemci i Austrijanci i dalje vjerni. Već ih je neusporedivo više nego lani. A najviše novih gostiju dolazi iz Poljske i Japana.

Iako su pokazatelji za prvih pet mjeseci dobri, hotelijeri tvrde da nas čeka teška godina.

Na razini smo prošle godine. Ono što objektivno možemo očekivati jest rast od 1 do 3 posto, ne više od toga, izjavio je Kristian Šustar, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera.

U Udruzi putničkih agencija umjereni su optimisti. Kažu da Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre neće bitno utjecati na dolazak turista.

Uspjeh turističke godine znatno će utjecati i na stanje u gospodarstvu. Od turizma se već tradicionalno očekuje da bude poluga koja će ga vući naprijed. U situaciji kad pada sve ono što ne bi trebalo, to postaje još važnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik