Pušten u saobraćaj novi dizel-motorni voz

Bez autora
Nov 12 2012

“Železnice Srbije” uvele su u redovan putnički saobraćaj nov dizel-motorni voz serije 711 na relaciji Niš – Prokuplje – Kuršumlija – Niš. Promociji novog voza u Prokuplju i prvoj vožnji u ovom kraju prisustvovali su predsednik Skupštine “Železnica Srbije” AD Zoran Anđelković, generalni direktor Milovan Marković sa poslovodstvom, kao i predstavnici lokalne samouprave - načelnik Topličkog okruga, predsednici opština Prokuplje i Žitorađa.Novi voz srpskih železnica zameniće stare putničke garniture i polaziće dva puta dnevno iz Niša za Prokuplje i to u 3:36 i 15:50 sati i jednom dnevno iz Niša za Kuršumliju – u 7:32 sati.

Pušten u saobraćaj novi dizel-motorni voz“Železnice Srbije” uvele su u redovan putnički saobraćaj nov dizel-motorni voz serije 711 na relaciji Niš – Prokuplje – Kuršumlija – Niš.

Promociji novog voza u Prokuplju i prvoj vožnji u ovom kraju prisustvovali su predsednik Skupštine “Železnica Srbije” AD Zoran Anđelković, generalni direktor Milovan Marković sa poslovodstvom, kao i predstavnici lokalne samouprave - načelnik Topličkog okruga, predsednici opština Prokuplje i Žitorađa.

Novi voz srpskih železnica zameniće stare putničke garniture i polaziće dva puta dnevno iz Niša za Prokuplje i to u 3:36 i 15:50 sati i jednom dnevno iz Niša za Kuršumliju – u 7:32 sati. U povratku, voz iz Prokuplja za Niš polazi u 5:15 i 17:30 sati, a iz Kuršumlije u 12:35 sati.

Ovo je šesta garnitura novih dizel-motornih vozova ruskog proizvođača “Metrovagonmaša” koja je uključena u redovan saobraćaj. Do sada su u saobraćaj uključene dve garniture na relaciji Beograd Dunav stanica – Pančevo –Vršac – Beograd Dunav stanica, a po jedna na relacijama  Kraljevo – Lapovo, Kraljevo – Požega i Niš – Dimitrovgrad.

Od ukupno kupljenih dvanaest novih vozova, do sada ih je iz Rusije u Srbiju stiglo jedanaest, a očekuje se da uskoro stigne i poslednja od ugovorenih kompozicija. Planirano je da još jedna garnitura bude uključena u niški železnički čvor, dve u Vojvodinu i to na relacijama Subotica - Sombor i Subotica - Rȍszke - Horgoš, kao i jedna za saobraćaj između Rume i Šapca.

“Železnice Srbije” prvi put nakon tri decenije kupile su nove vozove zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke “Eurofime” od 43 miliona švajcarskih franaka. Dizel-motorne garniture serije 711 kupljene su od ruskog proizvođača “Metrovagonmaša”.

Vozovi su namenjeni prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektrificiranim prugama i sukcesivno zamenjuju putničke “šinobuse” i “makose”, stare preko trideset godina, koje su i dalje u saobraćaju. Nove dizel – motorne garniture zameniće i vozove sa dizel lokomotivama, što će u saobraćajnom i ekonomskom pogledu biti znatno racionalnije i jeftinije.

Ruski dizel-motorni voz može da se kreće brzinom od 120 kilometara na čas, dvodelan je i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim domaćim i međunarodnim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik