Raskoš carske Rusije

Bez autora
Oct 25 2010

Iako postoji svega 300 godina, Sankt Peterburg ima bogatu i fascinantnu istoriju, prepunu dramatičnih događaja i velikih istorijskih ličnosti. Na ušću Neve na močvarnom zemljištu, grad je osnovao car Petar Veliki, kao rusku prestonicu i svoj „prozor na zapad“. Sankt Peterburg može da se pohvali kosmopolitskom atmosferom i nekim od najlepših arhitektonskih građevina. To je grad palata, muzeja, vijugavih kanala, mostova, širokih bulevara i neslućenog umetničkog blaga, koje odražava pompu i ekstravagantnost njegove imperijalne prošlosti, ali i misterioznu, tragičnu genijalnost njegovog osnivača. Rečice i kanali presecaju istorijski centar Sankt Peterburga i teško možete da prevalite više od nekoliko stotina metara a da ne pređete preko mosta. Upravo zbog toga što je gotovo u potpunosti podignut na više ostrva u delti Neve, ovaj grad nazivaju i severnom Venecijom. Krajem 19. veka postojalo je 101 ostrvo, danas ih ima „svega“ 42. Svi oni su ispresecani kanalima i povezani sa 342 mosta, od koji su neki prava remek-dela inženjerstva i arhitekture.

Raskoš carske RusijeIako postoji svega 300 godina, Sankt Peterburg ima bogatu i fascinantnu istoriju, prepunu dramatičnih događaja i velikih istorijskih ličnosti.

Na ušću Neve na močvarnom zemljištu, grad je osnovao car Petar Veliki, kao rusku prestonicu i svoj „prozor na zapad“.

Sankt Peterburg može da se pohvali kosmopolitskom atmosferom i nekim od najlepših arhitektonskih građevina. To je grad palata, muzeja, vijugavih kanala, mostova, širokih bulevara i neslućenog umetničkog blaga, koje odražava pompu i ekstravagantnost njegove imperijalne prošlosti, ali i misterioznu, tragičnu genijalnost njegovog osnivača.

Severna Venecija

Rečice i kanali presecaju istorijski centar Sankt Peterburga i teško možete da prevalite više od nekoliko stotina metara a da ne pređete preko mosta. Upravo zbog toga što je gotovo u potpunosti podignut na više ostrva u delti Neve, ovaj grad nazivaju i severnom Venecijom. Krajem 19. veka postojalo je 101 ostrvo, danas ih ima „svega“ 42. Svi oni su ispresecani kanalima i povezani sa 342 mosta, od koji su neki prava remek-dela inženjerstva i arhitekture.

Iako tako mlad, ovaj grad ima neverovatno mnogo različitih verskih građevina. Od Crkve svetog Isaka, koja je građena više od 40 godina, preko manjih lokalnih bogomolja, do kitnjastih hramova evropskog i ruskog baroka, sve crkve su izuzetno lepe i upečatljive. Severnu prestonicu ne krase samo ruske pravoslavne crkve, već i centralna džamija i budistički manastir.

Pravoslavne crkve obuhvataju neke od najlepših hramova u Rusiji. Posebno se ističe Katedrala svetog Petra i Pavla. Toranj ovog velelepnog baroknog zdanja nalazi se u središtu Petropavlovske tvrđave, istorijskog srca grada. U samoj crkvi su grobnice većine careva iz dinastije Romanov. Katedrala svetog Andrije Prvozvanog pravo je remek-delo kasnog baroka.

Grad muzej

Peterburžani za svoj grad često kažu da je „grad muzej“, i to s razlogom. Sam Petar Veliki osnovao je prvi muzej svoje nove prestonice, etnografski i antropološki muzej pod nazivom Kunstkamera (od nemačkog „kabinet retkosti“). Danas grad može da se pohvali sa više od 100 muzeja.

Najpoznatiji je svakako državni muzej Ermitaž, jedan od najvećih i najuglednijih muzeja na svetu. Pošto ima više od tri miliona eksponata, zahteva da ga obiđete više puta. Prema nekim procenama, potrebno je 11 godina da biste prošli kroz ceo muzej i zadržali se samo po minut ispred svakog eksponata. Stoga se većina turista opredeljuje za razgledanje u pratnji vodiča da bi videli ono najvrednije.

Najveći deo zbirke smešten je u Zimskom dvorcu, nekadašnjoj zvaničnoj rezidenciji Romanova, i u okolnim zgradama. Najdragoceniju zbirku muzeja čine dela zapadnoevropskih slikara: Mikelanđela, Da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga, Pikasa i drugih.

Državni ruski muzej izlaže više od 400.000 umetničkih dela, koja pokrivaju celokupnu istoriju ruske umetnosti, od ikona iz 11. veka do dela savremenih video-umetnika. Čuven je i Muzej lutaka. Tu su izložene lutke svih epoha i svih naroda, kao i zbirka olovnih vojnika.

Poseta Sankt Peterburgu ne bi bila potpuna ako ne biste posetili bar jedan od carskih dvoraca na periferiji. Od Petra Velikog nadalje, te velelepne palate, s ogromnim vrtovima i dragocenim zbirkama umetničkih dela, bile su odraz bogatstva i ukusa ruskih careva. Najpoznatiji je Peterhov, 29 kilometara od grada. Porede ga s Versajem, a u njegovim vrtovima nalazi se najveći kompleks fontana na svetu.

Carsko selo, spomenik svetske arhitekture, bio je prigradska rezidencija careva, a status muzeja dobio je 1918. godine. Sastoji se od dve palate, razdvojene velikim veštačkim jezerom, nekoliko paviljona i prelepih vrtova.

Posebnu pažnju zavređuje barokni kompleks palata i parkova Oranijenbaum na obali Finskog zaliva, 40 kilometara zapadno od Petrograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik