“Ribarska banja” beleži profit od preko million evra

Bez autora
Aug 01 2012

Specijalna bolnica “Ribarska banja” nadomak Kruševca, koja godišnje ostvaruje profit od preko million evra, u letnjoj sezoni dnevno beleži više od 2.000 posetilaca i rekordan broj noćenja. Mada je sve ukazivalo da će zbog ekonomske krize ova godina biti lošija od prethodnih, već sada imaju rekordnu posećenost i očekuju da će do kraja 2012. ostvariti više od 190.000 noćenja. Popunjenost kapaciteta u ovom trenutku iznosi 100 odsto. Banja u svojih devet vila ima ukupno 520 postelja, od kojih su 230 u sistemu zdravstvenih ustanova Srbije, odnosno u ugovornom odnosu sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, dok je 280 na slobodnom tržištu. U okolini ima registrovanih 540 ležajeva za goste jer se u međuvremenu, zbog nedostatka kapaciteta u banji razvio i seoski turizam što znači da dnevno ima oko 1.060 posetilaca, a tome treba dodati i goste koji za vikend dolaze na bazene, u spa centar i restorane.

“Ribarska banja” beleži profit od preko million evraSpecijalna bolnica “Ribarska banja” nadomak Kruševca, koja godišnje ostvaruje profit od preko million evra, u letnjoj sezoni dnevno beleži više od 2.000 posetilaca i rekordan broj noćenja, rekao je za Tanjug direktor ove ustanove dr Branislav Katančević.

- Mada je sve ukazivalo da će zbog ekonomske krize ova godina biti lošija od prethodnih, mi već sada imamo rekordnu posećenost i očekujemo da ćemo do kraja 2012. ostvariti više od 190.000 noćenja - istakao je Katančević.

On je dodao da popunjenost kapaciteta u ovom trenutku iznosi 100 odsto, podsetivši da banja u svojih devet vila ima ukupno 520 postelja, od kojih su 230 u sistemu zdravstvenih ustanova Srbije, odnosno u ugovornom odnosu sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, dok je 280 na slobodnom tržištu.

- U okolini ima registrovanih 540 ležajeva za goste jer se u međuvremenu, zbog nedostatka kapaciteta u banji razvio i seoski turizam što znači da dnevno imamo oko 1.060 posetilaca - kaže Katančević i naglašava da tome treba dodati i goste koji za vikend dolaze na bazene, u spa centar i restorane.

Izrazivši očekivanje da će se Ribarskoj banji uskoro vratiti oko 11 hektara zemljišta koje je sada u vlasništvu JP “Srbija šume”, Katančević je najavio izgradnju hotela sa dve stotine ležajeva jer je, kako je kazao, “prebukiranost” trenutno najveći problem ove zdravstveno - turističke ustanove.

Osim gostiju iz Kruševca, Niša, Beograda i Novog Sada, 12 odsto posetilaca čine gosti iz inostranstva, najpre Francuske, koji organizovano dolaze nekoliko puta godišnje, kao i iz Švajcarske i Nemačke, kao i sa Floride.

Prema rečima direktora ove ustanove, Ribarska banja će, dobijanjem pečata kvaliteta uskoro postati ustanova koja će moći ravnopravno da konkuriše na svetskom tržištu što je, kako je kazao, garancija za sigurnu budućnost.

- Zbog krize, fond za lečenje pacijenata u Engleskoj je smanjen za 20 milijardi funti i mi smo već u pregovorima da ti pacijenti dolaze kod nas na lečenje i rehabilitaciju i to može predstavljati još jednu šansu Ribraske banje - rekao je Katančević.

Komentarišući profit ove ustanove koji godinama prelazi million evra, direktor SB Ribarska banja ističe da se zarada koristi za nova ulaganja podsetivši da je krajem prošle godine otvoren velnes i spa centar u koji je investirano oko 360 miliona dinara.

- Za završtek velnes i spa centra uzeli smo kredit kod banaka u visini od 50 miliona dinara i on je skoro isplaćen. Na jesen ćemo renovirati i vilu Hercegovina i ukoliko saberemo ove dve investicije, dolazimo do podatka da smo samo u poslednje dve godine investirali oko pet miliona evra - naglasio je Katančević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik