Saradnja BiH i Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja

Bez autora
Oct 28 2012

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je u petak sa ministrom za komunikacije i transport Bosne i Hercegovine (BiH) Damirom Hadžićem o unapređenju saradnje dveju zemalja u vazdušnom saobraćaju. Mrkonjić i Hadžić su razmatrali tehničke i operativne detalje vezane za aktivnosti preuzimanja kontrole letenja nad vazdušnim prostorom BiH. Hadžić je tom prilikom izrazio zahvalnost Mrkonjiću na tome što je u poslednjih nekoliko meseci pokazao puno opredeljenje za to da pomogne BiH, kao i srpskim vazduhoplovnim vlastima na tome što pomažu BiH da preuzme svoj vazdušni prostor kako bi toj državi bio vraćen suverenitet na vlastitim nebom.

Saradnja BiH i Srbije u oblasti vazdušnog saobraćajaMinistar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je u petak sa ministrom za komunikacije i transport Bosne i Hercegovine (BiH) Damirom Hadžićem o unapređenju saradnje dveju zemalja u vazdušnom saobraćaju.

Mrkonjić i Hadžić su razmatrali tehničke i operativne detalje vezane za aktivnosti preuzimanja kontrole letenja nad vazdušnim prostorom BiH.

Hadžić je tom prilikom izrazio zahvalnost Mrkonjiću na tome što je u poslednjih nekoliko meseci pokazao puno opredeljenje za to da pomogne BiH, kao i srpskim vazduhoplovnim vlastima na tome što pomažu BiH da preuzme svoj vazdušni prostor kako bi toj državi bio vraćen suverenitet na vlastitim nebom.

Vreme kada ćemo konačno biti u prilici da sve to realizujemo je 2014. godina, a očekujemo da već od kraja novembra ove godine budemo u poziciji da definišemo rok u kojem ćemo realizovati ranije preuzete zadatke, naveo je on.

Hadžić je saopštio da u BiH sada postoji 17 kontrolora sa licencom koje je školovala Agencija za kontrolu leta Republike Srbije (SMATS), kao i da će BiH u narednih godinu dana dobiti više od 30 školovanih kontrolora, zahvaljujući saradnji sa Srbijom.

Nakon serije pripremnih sastanaka na nivou Direktorata civilnog vazduhoplovstva, SMATS i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) i konkretnih koraka koji su do sada učinjeni na operacionalizaciji veoma komplikovanog i zahtevnog projekta, na današnjem sastanku je razmatran set neophodnih mera koje je potrebno preduzeti kako bi bili zadovoljeni strogi evropski propisi.

Oni se odnose na poštovanje bezbednosti, redovnosti, tačnosti u vazdušnom saobraćaju, kao i kvaliteta kadrova koji su se za ovaj posao školovali u tehničkom centru u Vršcu, a na osnovu ugovora potpisanog 2006. godine.

Sastanku, održanom u Vladi Srbije, prisustvovali su i direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Nebojša Starčević, direktor Agencije za kontrolu leta Republike Srbije (SMATS) Nikola Stankov, državni sekretar Ministarstva saobraćaja Vlade Srbije Miodrag Poledica i direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik