Šarmantni gradić posvećen knjigama

Bez autora
Mar 06 2024

Ovaj gradić predstavlja jedinstveno francusko naselje koje odiše posebnom književnom atmosferom.

Smešten u regiji Langdok-Rusijon, blizu grada Karkason, Montolije je postalo sinonim za kulturnu riznicu i oazu za ljubitelje knjiga iz celog sveta.

U gradu možda nema bankomata, ali zato ima preko 15 knjižara.

Sa svojim slikovitim kamenim kućama i uskim ulicama, Montolije (Montolieu) odiše pravim francuskim šarmom i autentičnošću. Međutim, ono što ovaj gradić zaista čini posebnim jesu njegove knjižare i antikvarnice, navodi BBC.

U samom srcu naselja se nalazi preko 15 knjižara, svaka sa svojim jedinstvenim izborom knjiga. Bez obzira da li ste u potrazi za starim knjigama, retkim izdanjima ili modernom literaturom, Montolije će vas oduševiti svojom raznovrsnom ponudom.

Osim bogate ponude knjiga, grad nudi i razne kulturne događaje i manifestacije. Tokom cele godine, tursti mogu uživati u književnim festivalima, izložbama umetnosti, radionicama i predavanjima. Ovi događaji ne samo da doprinose kulturnoj sceni Montolijea, već takođe pružaju priliku posetiocima da se upuste u dublje istraživanje lepih umetnosti.

U naselju danas živi oko 800 stanovnika, i svi oni su se nekako pobrinuli da vreme stane, a da umetnost živi u svim svojim oblicima. U njemu vladaju još uvek ona stara vremena. Tu je pisana reč još uvek od izuzetnog značaja, pa knjige čitaju svi, od najmlađih do nastarijih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik