Ski staza na krovu toplane

Bez autora
Feb 13 2011

Ljubitelji skijanja u Kopenhagenu će uskoro moći će da se spuštaju niz tri staze na džinovskom krovu toplane koja proizvodi energiju sagorevanjem otpada. Projekat nove toplane danskog arhitekte Bjarkea Ingelsa treba da bude realizovan 2016. godine, kada će se na stazi pojaviti i prvi skijaši.Skijaše će na vrh veštačkog brda “Amageforbrending”, visokog 100 metara, prevoziti lift, a na raspolaganju će im biti skijaške staze ukupne površine 31.000 kvadratnih metara.

Ski staza na krovu toplaneLjubitelji skijanja u Kopenhagenu će uskoro moći će da se spuštaju niz tri staze na džinovskom krovu toplane koja proizvodi energiju sagorevanjem otpada.

Projekat nove toplane danskog arhitekte Bjarkea Ingelsa treba da  bude realizovan 2016. godine, kada će se na stazi pojaviti i prvi skijaši. Skijaše će na vrh veštačkog brda “Amageforbrending”, visokog 100 metara, prevoziti lift, a na raspolaganju će im biti skijaške staze ukupne površine 31.000 kvadratnih metara. Pravi sneg će zameniti veštački, koji može da se reciklira, pa će tako biti zadovoljeni ekološki kriterijumi, a osim toga, staza će moći da se koristi tokom cele godine.

Međutim, budući skijaši ne bi trebalo da se iznenade ako u neposrednoj blizini primete dim, jer će toplana izbacivati dimne prstenove prečnika 30 metara, koji će biti vidljivi i sa velike udaljenosti. Svaki od njih će predstavljati jednu tonu ugljen-dioksida, koji inače neprimetno odlazi u atmosferu.

Izgradnja ekološke toplane će koštati 470 miliona evra, a ona će doptineti da Kopenhagen učvrsti ugled najzelenijeg grada u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik