Splićani misle da mogu ponuditi više

Bez autora
Oct 03 2012

Iako gotovo 60% Splićana smatra da Grad gostima nudi dovoljno atraktivnu turističku ponudu te kako su gostima ljubazni domaćini, značajan ih broj smatra kako ipak postoji dodatni prostor za unaprjeđenje turističke ponude i usluge. Splićani svoj grad u budućnosti vide kao elitno kulturno turističko odredište, te stoga zagovaraju nove sadržaje koji bi mogli biti magnet gostima visoke platežne moći, a ne masovnom turizmu. Iako većina Splićana smatra da Grad Split gostima nudi atraktivnu ponudu, ankete su pokazale da građani smatraju kako postoji značajan prostor za unaprjeđenje turističke ponude, kako bi Split privukao još veći broj gostiju te se pozicionirao kao grad kulturnog i elitnog turizma. U prvi plan Splićani su stavili Split kao grad kulture, a kao najpoželjnije goste vide imućne strance.

Splićani misle da mogu ponuditi višeIako gotovo 60% Splićana smatra da Grad gostima nudi dovoljno atraktivnu turističku ponudu te kako su gostima ljubazni domaćini, značajan ih broj smatra kako ipak postoji dodatni prostor za unaprjeđenje turističke ponude i usluge.

Splićani svoj grad u budućnosti vide kao elitno kulturno turističko odredište, te stoga zagovaraju nove sadržaje koji bi mogli biti magnet gostima visoke platežne moći, a ne masovnom turizmu, pokazalo je istraživanje agencije Millenium promocija i Instituta za turizam o stavovima građana Splita o turističkoj ponudi grada.

Iako većina Splićana smatra da Grad Split gostima nudi atraktivnu ponudu, ankete su pokazale da građani smatraju kako postoji značajan prostor za unaprjeđenje turističke ponude, kako bi Split privukao još veći broj gostiju te se pozicionirao kao grad kulturnog i elitnog turizma. U prvi plan Splićani su stavili Split kao grad kulture, a kao najpoželjnije goste vide imućne strance.

Tako više od 33% građana Splita smatra kako bi se turistička ponuda mogla poboljšati povećanjem kulturnih događaja u gradu, dok više od 32% ispitanika smatra da bi se turistička usluga u Splitu dodatno unaprijedila osiguravanjem dodatnih sadržaja na plažama. Nešto manje od 19% ispitanika važnim drži povećanje broja hotela i apartmana. Istraživanje je također pokazalo kako su Splićani najponosniji na svoju kulturnu baštinu i bogato povijesno nasljeđe te ne vole kad ih se doživljava „tranzitnim gradom“.

Iako priželjkuju bogate goste, najveći broj Splićana slaže se da Grad Split svojim najpoželjnijim gostima ne pruža odgovarajuću ponudu iz segmenta elitnog turizma te smatra kako bi se gostima trebali omogućiti dodatni sadržaji na koje bi mogli trošiti svoj novac. Osim kulturnog turizma, smatraju da bi u Split najviše gostiju privukao nautički turizam, bolja gastronomska ponuda te kongresni turizam.

Pokazalo se da Splićani nemaju ništa protiv djelomične naplate ulaza na pojedine plaže koje bi nudile atraktivnije sadržaje. Takvu ponudu podržalo je više od 70% ispitanika, iako bi većina naplatu plaže uvjetovala izdvajanjem dijela prihoda za uređenje javnih plaža u Splitu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik